Какво прави държавата срещу дезинформацията?

Днес участвах в представяне на инициативата “Българска коалиция срещу дезинформацията”, подкрепено от Европейската комисия. Нека да го използвам като повод, за да разкажа какво се случва по тази много важна и много деликатна тема.

Ще започна със следното уточнение – няма държавен орган, който да е натоварен официално с политиката за защита от хибридни заплахи, в т.ч. насочената дезинформация, която се лее през социалните мрежи. Министерство на електронното управление, с проекта си на устройствен правилник, припознава темата по линия на политиките за информационното обществено и на киберсигурността, но функциите са изцяло аналитични.

Нека да разделим темата на две – кампании за всяване на паника (каквито виждаме в последния месец) и фонова дезинформация.

Кампаниите за паника са кратковременни събития, които рязко набират скорост и създават ефекти в реалния свят. На тях може да се противодейства комуникационно, в правилния момент, с т.нар. „стратегически комуникации“.

Фоновата дезинформация е това, което залива потребителите на социални мрежи с добре оформени пропагандни наративи за упадъчния запад, за великия Путин, за украинските агресори и др. А допреди месец – за лошите ваксини и несъществуващия COVID.

„Какво прави държавата“ е въпрос, който получавам многократно. И знам, че „нямаме правомощия“ не е отговор. Затова искам да дам отговор по същество.

Първо, организирахме директна връзка с Мета (Фейсбук), които са най-голямата социална мрежа в България, за да посочим какви проблеми виждаме и какви решения те могат да предложат. Имаме регулярна кореспонденция с тях относно блокираните профили на интелектуалци, осъждащи руската агресия, относно активизиране на тролски фабрики, както и относно общия подход на Фейсбук за идентифициране на дезинформация. Малко повече детайли – по-надолу.

Второ, по моя инициатива ще бъде създадено аналитично звено, което да следи за дезинформационни наративи и кампании и да информира своевременно заинтересованите страни (органи на власт, частни организации, медии).

Трето, след като разгледахме добрите практики в други страни (напр. Швеция, Естония, Словакия, Испания), и проведохме срещи с няколко институции, подготвяме институционална структура за обмен на информация и опит между министерствата.

Четвърто, подготвихме и изпратихме конкретни предложения в рамките на обсъждането в Европейския съвет на Акта за цифровите услуги, който регулира поведението на големите онлайн платформи, вкл. Фейсбук.

Пето, с Института за публична администрация, който се грижи за обученията на държавните служители, започваме да промотираме техния курс за медийна грамотност към държавните служители.

При всички тези стъпки се водим от един основен принцип – не трябва нито правителството, нито някоя голяма компания, да решава кое е истина и кое не е и да блокира съдържание. Не трябва да създаваме механизми за такова поведение, защото то много лесно може да бъде използвано в грешна посока.

В това се състои сложността на задачата – Кремъл използва нашите европейски ценности за свобода на словото, за да вклини своята пропаганда, правейки много трудно разграничаването на истина от полуистина, и обикновена полуистина от насочена дезинформационна кампания.

Насочил съм всички обсъждания на законодателни възможности и на други мерки в посока не на това „какво“ се разпространява, а „как“ се разпространява.

Това, което знаем за механизма на разпространение от редица анализи в експертната общност е следното: Кремъл, чрез пряко или непряко финансиране, създава дезинформационно съдържание, поддържа „фабрики“ от тролове и разпространява това съдържание координирано в социалните мрежи. Тези „тролове“ са най-често работещи от вкъщи хора, които създават и поддържат фалшиви профили, с които по команда споделят „новините“ в групи и страници, както и писане на коментари под новинарски статии.

Това, от своя страна, води до алгоритмично усилване на тези публикации (защото явно много хора се интересуват), като Фейсбук (и други социални мрежи) го показват на повече и повече хора.

Същите тези тролове докладват популярни личности, които в случая пишат в подкрепа на Украйна, и неефективната система на модерация на Фейсбук, води до блокиране не на фалшивите новини, оправдаващи войната, а на легитимни гласове.

Знаейки този механизъм, попитахме Фейсбук какво правят по тази тема. Краткият отговор е „нищо“. Те няма да се съгласят, разбира се, защото активност от тяхна страна има, но ефективност – не.

Това, което най-добре илюстрира неадекватността на Фейсбук е отговорът на един от 13-те въпроса, които им зададохме относно механизмите им за справяне с насочената дезинформация. Отговорът включване на техния месечен отчет за откриване на координирано неавтентично поведение (а именно – това, което описах по-горе). Та Фейсбук за целия месец януари, в целия свят, са открили ТРИ фалшиви профила, които участват в координирано споделяне на дезинформация.

Вероятно след като публикувам това възможностите за колаборация с Фейсбук ще намалеят, но към момента не виждам някаква полза от комуникацията ни. Получаваме бланкетни отговори или липса на такива, докато междувременно информационната война е в ход.

Именно затова обмислихме регулирането на това как Фейсбук и други големи онлайн платформи трябва да контролират тези процеси. Но не да преценяват кое е вярно и кое не, а да НЕ промотират алгоритмично това съдържание, което е споделяно чрез съмнителни мрежи, от съмнителни източници.

Местна регулация не би свършила работа, обаче – твърде големи са, за да се съобразяват с много строг български закон. А ние нямаме достатъчно капацитет да контролираме неговото спазване, съответно ще ни „замазват очите“.

Затова подходът ни е към прокарване на изменения в Акта за цифрови услуги, който е в процес на обсъждане. Направените предложения са в две посоки:

Първо, повече прозрачност. Големите онлайн платформи да трябва в реално време, с разбивки по държави, да докладват какви профили свалят, какво съдържание модерират, кое съдържание промотират най-активно. Също така да трябва да показват колко е усилено дадено съдържание от алгоритмите и по-важното – защо.

Второ, ограничения за алгоритмичното усилване на съдържание, разпространено по неавтентичен начин. Когато група потребители координирано разпространяват идентични текстове и коментари, това има висок риск за неавтентичност, особено ако профилните им снимки са от публични банки на снимки и ако използват едни и същи IP адреси или всички ползват един и същи VPN-и или споделят сайтове, хостнати в едни и същи мрежи.

Също така, когато едно съдържание е „новина“, но източникът не е в национален регистър на медиите (ако такъв има), тогава то да не получава голямо алгоритмично усилване. Защо? Защото медиите трябва да посочват своите действителни собственици и редакторски екип. Анонимни сайтове, които пишат за великата руска армия, не са медии. А намаляването на алгоритмичното усилване не е цензура. Има медии в България, които споделят кремълските опорни точки, но са реални медии, с ясна собственост – те не попадат в обхвата на това предложение, доколкото споделяното съдържание не представлява престъпление.

Тук влизаме в сериозната тема на принципа на Закона за електронната търговия (и съответната директива), според който онлайн платформите нямат задължение за масово следене на съдържанието. За да запазим този принцип не искаме те да носят отговорност за едно или друго съдържание, а на база на метаданните, които вече обработват за това съдържание, да „преоразмерят“ алгоритмите си. Звучи много техническо, но след като проблемът е технически (поведение на алгоритми за препоръчване на съдържание), то принципното му решение следва да има технически измерения.

Извън тази регулация, държавните органи следва да имат яснота какво се случва, за да могат да реагират. Капацитетът за обмен на информация и комуникационна реакция е ключов аспект. Друг ключов аспект са и проверителските организации, които могат по-обективно от правителството да проверяват факти.

Насочената дезинформация към нищо неподозиращите потребители е системен риск за нашето общество и трябват адекватни мерки за противодействие. Тези мерки, обаче, трябва да са претеглени и през рисковете, които носят за свободата на изразяване. Задачата е по-трудна от това да бъдат блокирани няколко профила или няколко сайта за фалшиви новини.

Важно е темата да бъде в политическия дневен ред, за да има осъзнаване и обсъждане, а Министерството на електронното управление ще бъде в центъра на този дневен ред.

19 comments

 1. Проблемът е по-голям от колкото можем да си представим. Мащабите му се разкриват с всяка една криза. Изобщо не е ясно как може да се противодейства без да се нарушава свободата на словото. Всяко ограничение би било третирано като държавна цензура, което дори още повече ще увеличи силата на конспиративните теории.
  Много силно е представянето на Carole Cadwalladr и нейното изследване на ролята на пропагнадата чрез ФБ по отношение на Брекзит: https://www.ted.com/talks/carole_cadwalladr_facebook_s_role_in_brexit_and_the_threat_to_democracy
  Рано или късно ще трябва да се намери механизъм. В противен случай сме обречени да сме лесно програмируеми зомбита.

 2. Ето още една силна реч по темата от Саша Коен:
  https://www.youtube.com/watch?v=tDTOQUvpw7I
  Много се писа и говори, ала след 2020г май усилията позатихнаха. Още повече, че движение като qanon не стартира в популярните социалните мрежи, ала след това бе поставено на стеороиди от тях. Десетки хора се писаха анализатори на пророка, за да изкарат вероятно солидни суми от социалките, привличайки за тях още по-солидни приходи.
  Докато продуктът са хората – все ще е така.

 3. Майка, ти и другите по млади колеги пишете глупост след глупост и скоро ще се сгромолясате с гръм и трясък и повече никой няма да си помисли да гласува за „умни и красиви“ красиви от никакъв сорт.
  Та какма да кажем за евтината и лъжлива американска и украинска пропаганда, таргетирана като за дебили? Руснаците роне уважават интелекта на хората. Какво да кажем за видеата от игри, deep fake, стари снимки пуснати за нови? Още имаш жълто около устата, налягай си stackexxhange и не се занимавай с несвойствени работи, ча накрая с „културния министър“ и Кокорчо, може бой да ядете от недоволни граждани…

 4. д-р Гълъбова, пациент Сульо не си пие лекарствата и пак е избягал от Карлуково. Моля да му помогнете – той е опасен и за себе си и за другите, а най-вече за баща си Пульо.

 5. Сульо, да не си сглобявал Правец та толкова жарко защитаваш кремълската пропаганда? Поел си голяма доза радиация по времето на Чернобилската авария и сега имаш проблеми с мозъка?
  Заплашваш действаш министър на Република България със саморазправа ли? И нти ли координати ще даваш?

 6. През последните няколко години ставаме свидетели на изключително мощно противопоставяне на огромна част от „суверена“ на всичко, което за останалата част от света е нормално. За съжаление, една от причините за това озлобление и тотално отричане на общоприетите ценности е именно поведението на държавните институции, което продължава и към днешна дата. Въпреки всички обещания за промяна, ние гражданите на Република България продължаваме да „Получаваме бланкетни отговори или липса на такива“ от държавата.
  В този ред на мисли е по-добре да започнете да се борите с причината, а не със следствието. Дезинформацията и опортюнизмът намират почва в общества като нашето поради невъзможността на държавата да осигури нормални условия за живот на гражданите си.

 7. Г-н Божанов, ситуацията е повече от страшна. Не знам дали можете да си позволите да чакате Брюксел. Вероятно не е невъзможно да се проследяват парични потоци – трол фабриките едва ли работят безплатно и едва ли работят легално. И това е точно обратното на свобода на словото.

 8. С голяма радост, да радост, прочетох. Най-после адекватна позиция! Поздравления! Като продуцент на телевизионно предаване (изтикано в ъгъла), страдам от атаки от ден първи на стартирането на предаването. Авторите и водещите също. Фейсбук има много голяма роля за определянето на общественото мнение в България. Не бива да си оставяме магарето в калта. Готов съм да помогна с каквото мога.

 9. Относно бановете на база репорти – все пак не съществува ли и разговор с Мета за по-адекватно модериране, а не просто автоматика? Може би подхождам доста простовато, но немалка част от постовете на познати, които отнасят бан за 30 дни, ефективно не нарушават нещо конкретно от общите условия, дори в широк смисъл. Ако има базов преглед от компетентни лица с български език, не мисля че това ще е казус. Не звучи и като огромна инвестиция, просто имайки още едно ниво на неавтоматизирана проверка, особено когато са репорти за т.нар. реч на омразата, прочее.

 10. Напълно съм съгласен с написаното и наистина проблема е много остър и правилното му решаване е в полза на остината! Важността на проблема идва от това че ФБ оказва твърде голямо влияние на голям брой хора и лесно може да бъде манипулирано от такива насочени дезинформации по дадена важна тема! Радвам се че нещо все пак се прави , защото ако се чака само на държавата според мен ефекта ще е нулев или почти нулев!

 11. Нали щяхте да махате синия талон и Джава за подписване. Какво се случва с тях ?

 12. Срещу либералната дезинформация и тази идваща от едно посолство край Южния парк какви мерки ще бъдат предприети? Нещо не мога да повярвам в духът от Киев, не за друго.

 13. Срещу пропаганда не можеш да спечелиш с оганичения и регулации !!! Нито с агитация!
  Срещу пропаганда особенно фашистка пропаганда трябва да се излезе с контра-пропаганда. Пропагандата си има характеристики.
  Предполагам, че докато се вземат адекватни мерки фашисткият режим в Русия ще рухне, а с него и неговата пропаганда. Но на каква цена?
  В България така и не започна процес на декомунизация и дефашизация. Днес реузлтата от пропагандата на СССР се използа и се надгражда от новият режим в Русия.
  Сред либералната общност цари тотално неразбиране.

 14. Мисля, че не се разграничават достатъчно „свободата на изразяване“ и „свободата за манипулиране“, каквото е „алгоритмичното усилване“. А какво представлява манипулираното изразяване – изразяване или манипулация? Аз съм за свободата на изразяването и против свободата на манипулирането. (И в нашия мозък има манипулация на нашето съзнание, но когато това е чрезмерно, човекът се счита за неадекватен).

 15. Обърнете внимание на бно,малинков,пасков,копейкин,гундяева илена,воленчоту – там е заровено кучето.Отделно и в амбасадата на РФ и Росенец,гдето е двоен агент Сава

 16. Може да направите много повече! Време е САЩ и ЕС да добавят Русия и военнопрестъпника Путин към списъка на специално определени глобални терористи. Ще бъде чудесно ако едно такова предложение дойде от България да измием срама от путинофилството у нас. Това ще позволи да се спрат Путин и видни членове на неговата терористична държавна организация да присъстват в онлайн платформи, ще се забранят всички символи, които ги представят, да бъдат използвани публично и в онлайн платформи, ще се забрани всяко съдържание, което възхвалява тях или техните действия.

  It’s time United States and EU to add Russia and Putin to Specially Designated Global Terrorists. This will allow to stop Putin and leaders or prominent members of his terrorist state organization to have a presence on online platforms, symbols that represent them to be used on online platform, or content that praises them or their acts.

 17. Благодаря Ви за изчерпателното и професионално разяснение на тази толкова (и все повече) наболяла тема!… Лично аз наблюдавам експлозия на насочената дезинформация финансирана и стимулирана от Русия и платените им агенти в България – цели Групи биват превземани от тролски публикации, фалшив патриотизъм („аз подкрепям само България и българското знаме, това не е наша война“ и т.н.). Едни и същи лъжи прокарвани от хиляди наивни българи. Днес прекарах цял ден да докладвам отделни постове и цели профили на Фейсбук модераторите. Загубена кауза – на тях не им пука, изобщо – за войната която се води срещу Европа, срещу демократичния свят, срещу НАТО, срещу истината, срещу основни човешки права! Не им пука за истината, въобще! Не са мотивирани както съм мотивиран аз, бих искал с едно-две кликвания да мога да затривам профилите на гадините!!! (Не им пука дори че Радио Китай има българска Фейсбук страница в която, освен възхвала на ‘рая’ КНР, се лее и пропаганда против САЩ и НАТО. Фейсбук е американска корпорация все пак.) За цензура срещу профила на Руското посолство в България или този на псевдожурналиста Петър Волгин и дума не може да става!… Основният извод за мен самия е че „Фейсбук е вреден за Вашето здраве и нерви“ и навярно по-интелигентните хора между нас отдавна са намерили сила да се отърват от него (ако изобщо някога са си правили профил там). Уви, това е опиум за масите, които си носят отговорността за бълвоча с който се оставят да ги заливат там…

 18. Мисля си за няколко възможни мерки:
  – всички сайтовете да имат задължението да публикуват публично реалните си собственици, които да носят отговорност за съдържанието на съответния сайт (така е в доста европейски страни)
  – да се криминализира системното разпространение на фалшива информация
  – да се проследят парите за тролове и да се наказват както работодателите им, така и тези, които се занимават с такава “надомна работа”.

 19. https://financialnews.to/bg-petkov-bitiq/ – Тук имаме друг тип фалшификация – непозволена реклама чрез измама – Кирил Петков бил „съветвал“ българите как да печелят милиони, без да работят… Банките питвали да спрат излъчването на интервюта му . и пр. и пр… Мисля, че си е за прокуратурата (измама). Да не го оставим така…

  Н.Близнаков
  Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *