Кратък анализ на местните избори

Първият тур на местните избори приключи. И макар да остават много важни балотажи ми се ще да направя няколко коментара в полето на демократичната общност. По-точно – шест.

1. Безсмислено и неадекватно да се хвърлят обвинения във всички посоки относно местните избори. Никой не печели и никой няма да си промени мнението.

2. Бакалските сметки не работят. Игнатов + Бонев не е по-голямо от Манолова. Ако Бонев беше кандидат на ДБ, много от тези 80% от неговите избиратели, които не са симпатизанти на ДБ (според екзит пола), нямаше да гласуват. Същото щеше да е и ако беше подкрепен независим – медиите щяха да побързат да го асоциират с ДБ и де факто да е наш кандидат с друг номер, а атаките срещу него в по-свинските медии щяха да са като към „кандидата на Сорос“, каквито заявки даде ПИК в началото.

3. Положително е, че Бонев привлече толкова нови избиратели. Не просто защото ще бъде общински съветник, а защото по този начин обществената подкрепа за политиките, които вярвам ще бъдат съвместно прокарвани в общинския съвет от Демократична България и него, ще е по-широка. А това е важно – не просто колко съветника гласуват за едно или друго, а колко хора стоят зад това.

4. В крайна сметка няма нищо разцепено и нищо разделено освен едни 200 души във фейсбук, които сън не спят да посочат кой е виновен. Има поле за разширяваща се общност и това ще го видим в общинския съвет съвсем скоро.

5. Демократична България постигна добър резултат. Знам, че много хора го определят като пълен провал, но това е най-добрият резултат на демократичната общност за последните 12 години – има най-голяма група в общинския съвет (12 души) и кандидатът за кмет е получил най-висок процент от гласовете. Да, това не е победа, но е важна стъпка в правилната посока. Защото този път в общинския съвет няма да има политическите опортюнисти влезли под флага на поредното дясно обединение, които след няколко месеца ще почнат да гласуват заедно с ГЕРБ. Има хора, които тепърва влизат в политиката с ентусиазъм да правят правилните неща. Казвам го, защото ги познавам. А тази неделя ще видим колко от 10-те балотажа за районни кметове ще бъдат спечелени.

6. Извън София нещата не са розови и там сериозни промени няма. Все пак в Пловдив вече ще има група в общинския съвет (Реформаторският блок нямаше), във Варна групата няма да е заедно с ВМРО (макар да е по-малка). На други места се усеща липсата на другите партии от РБ, които по различни начини носеха по някой глас тук и там.

Следват парламентарните избори и Демократична България трябва да продължи работата, защото такава има много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *