Съмнителни новини

Има един вид новини, излъчвани в централните новинарски емисии, които създават голям шум в социалните мрежи (в т.ч. „класическите социални мрежи“, т.е. кръчмите). Новини, които не са водещи и дори често не са новости. Напоследък имаше немалко примери, но аз ще се спра на две – за коледния базар в Брюж и за френските училищни формуляри.

Забележете, че това не са „фалшиви новини“ – фактологията в тях не е грешна. Непълна е, но не е грешна. Коледният базар в Брюж наистина вече се казва „зимен базар“, а във френския парламент наистина е имало предложение в училищни формуляри да се използва „родител 1“ и „родител 2“.

Но въпреки негрешната фактология, има нещо съмнително в тези новини. Съмнителните неща са три:

 • Защо това е новина? – защо наименованието на коледен базар в Белгия или административни бланки във Франция заслужават място в българските новини? Не е от липса на какво да се каже, тъй като има доста по-значими неща, които се пропускат. Иначе имам и други предложения за новини – това, че лидерът на шотландската партия нарече Тереза Мей лъжкиня в парламента; мерките на немската власт срещу епидемията от морбили; сезирането на конституционния съд на Ямайка дали електронната идентичност е конституционна; изборите в Антигуа и Барбуда през 2018. Да, и тези новини имат малко до никакво значение за България, точно както белгийския коледен базар и френските бланки. Отговорът „защо това е новина“ е именно реакцията, която се очаква да предизвика – реакция, на възмущение. И затвърждаване на тезата за „прогниващия западен свят“. Теза, която се поддържа от пропагандата на Съветския съюз много отдавна и никога не е спирала да се лее от руски сайтове за фалшиви новини. Но вече „цаката“ е намерена и тези новини не са само в конспиративни групи във Фейсбук, в които се споделя как „Швеция легализира кръвосмешението“.
 • Пропуснатите нюанси. Това не е характерно само за този вид новини, но тук е доста ключово. Коледните базари в Брюж, например, се казват „зимни“ от няколко години. И това било така, защото продължават цяла зима. Нещо, което започва от ноември, не върви да е „коледно“. Но новината е представена все едно току-що някой е решил да „клекне“ на мюсюлманите и да се откаже от Християнските традиции (което не е вярно, тъй всички коледни реквизити на един такъв базар са налице). Относно „родител 1“ и „родител 2“ също са пропуснати важни моменти – правителството е внесло друго предложение за маркиране на различните случаи на родители и настойници (в т.ч. от един пол), а изменението е внесено от депутат. Правителството дава негативно становище за предложението, а то все още не е окончателно прието, тъй като не е минало през сената. Също така, около година по-рано общината в Париж прави същата промяна в други бланки, а в Германия бланките са такива отдавна и нищо кой знае какво не е станало, т.е. и това не е новост.
 • Източниците. Такъв тип новини се появяват в местната преса и най-често си остават там, докато някое международно издание (или сайт) не ги подхване и популяризира. В горните два случая това са Breitbart и Russia Today. Russia Today е директно финансирана от Кремъл и редакционната ѝ политика се определя от там. Както отбелязах по-горе, тезата за декадентния запад, който се превръща в Содом и Гомор, не е нова, а консистентно налагана поне откакто аз ползвам съзнателно интернет.

Та новините в тоя дух са съмнителни. Не защото са грешни, а защото зад тяхното популяризиране прозират други цели – една среда на постоянно възмущение от либералния запад. Върху това възмущение виреят измислени словосъчетания като „джендър идеология“ и разбира се – измислената консервативна вълна.

„Ама ти сега искаш цензура“, ще си кажат някои. И ще пропуснат същината на тезата. Не, не искам цензура. Искам да обсъдим по същество искаме ли либералния запад, той какви достижения има, какво дава свободата на индивида. И също така – стават ли популярни крайностите, или тези крайности са естествени и незначителни, докато другата страна не им придаде тежест (важи и в двете посоки). И не трябва да забравяме, че докато ние ценим свободата на словото, то враговете ѝ я използват много умело, за да я разрушат.

Нямам против алтернативните тези. Имам против, обаче, да се промушват псевдо-новини, с които да се насочва и оформя общественото мнение; с които да се играе по разни струни и да се натискат разни „копчета“; или с които просто да се създава гняв заради нещо на няколко хиляди километра от тук. Защото когато това се прави достатъчно дълго, след това дебат няма да има.

One comment

 1. Съгласен съм, че свободата се ползва, за да се работи срещу нея. Имаме си и български пример с едни, които нямат нищо общо със свобода, но кръщават телевизията си така.

  Но с останалото не съм съгласен. Първото ми несъгласие е, че тези неща имат отношение към нас. Ставащото във Франция и Германия неизменно ще ни засегне. Ако отдавна има такава бланка в Германия, ако вече постепенно се въвежда във Франция, то неизменно ще я въведем и тук един ден.

  Като чух тази новина реакцията ми беше:

  – Аз родител едно ли съм или две?

  Интересно, че същата реакция са имали и тези около мен (не в шпионски мрежи, а в действителността).

  Коледния базар в Брюж е по-скоро добра новина. За мен като християнин е обидна покомерчването на празника. Сам Той разрушава храма и гони търговците.

  И не на последно място, даже на първо. Предпочитанията ни не трябва да влияят на обективността. Изкуственото противопоставяне е практика от Рим. Знаем той, как свърши.

  Аз съм за ЕС. Твърдо. Твърдо съм против комунизма. Но Русия не е комунистическа, а СССР беше изгнил още при създаването си.

  Това, че сме за ЕС, не означава, че запада не прогнива жестоко. И това, че го чуваме повече от двадесет години, означава само, че не започва днес. Не започва дори през този век. Не започва и предния. Запада отдавна гние. От векове.

  Тук трябва да вметна, че в „запад“ имам предвид и нас. Всъщност разбирам целия свят. Под „запад“ разбирам цялата актуална цивилизация.

  Ако „запада“ не гниеше, защо има тероризъм? Ако не гние, защо има войни? Ако не гние, защо има гладуващи? Има гладуващи дори в „западния запад“. Хубава тафталогия. Почти поетична.

  Запада гние и вместо да крием очевидното, трябва да го променим. Иначе и ние ще свършим зле. Може да не е днес. Може да не е и след поколения. Но ще свърши зле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *