Защо ще протестирам довечера

Довечера в 18:30 пред народното събрание е организиран протест срещу „възраждането на модела #КОЙ“. По-конкретно, против очакваното гласуване на закона Пеевски-Цонев за КТБ, както и против приетите решения за отлагане на решението за КТБ.

До онзи ден нямах позиция за КТБ – дали трябва да се оздрави или да се закрие. Нямах, защото не разбирам от банки, макроикономика и такива неща. И когато не разбирам от нещо, не държа да имам мнение, още повече да го налагам.

В момента също нямам мнение кой е правилният ход за КТБ. По-логично звучи това, което каза Хампарцумян тази сутрин, че и да се оздрави банката, на 1-вия ѝ работен ден всички ще си изтеглят парите от нея, за всеки случай, и тя пак ще фалира. А тя би се оздравила с поне 2 млрд държавни пари, дори да се приеме предложението на т.нар. „омански фонд“. Но Костов (въпреки личният мотив) също не звучи нелогично. Та за банково дело няма да говорим. Само ще направя уточнението, че каквото и да стане, вложителите до 100 хиляди ще си получат парите (гарантирани по закон).

Но довечера ще протестирам. Защото решението какво да се прави с КТБ не само се взема де-факто от Пеевски, чиито медии предизвикаха банковата паника, но и се защитава много агресивно от същите тези медии, а и не само. Още вчера, часове след обявяването на протеста, в ПИК (Пеевски Иска да Каже) се появиха обвинения, че протестиращите са платени от групировки и олигарси.

Но това не е всичко. Днес по бТВ се появи една жена, икономист, Вера Ахундова, член на „Ние, гражданите“, което е „за“ оздравяването на КТБ. Същата раздели партиите на „националноотговорни“ (измежду които и ДПС) и на „тези, които създадоха групировките и октоподите, в момента претворени в Реформаторски блок“.

Приемайки възможно съвпадение на имената, виждаме публикации във Вести.бг и dese.bg (с прикрепен документ), в която фигурира името ѝ. Като агент на 6-то управление на ДС и също така като „кредитен милионер“ от фалирането на Минералбанк.

Не само това, ами както Христо Грозев откри, мъжът на въпросната е автор на прессъобщението на ЕПИК – единият от участниците в консорциума, направил офертата за спасяването на КТБ. Също представляващ „гражданския интерес“. Та, ще помоля медиите, като канят някого, да споменават и биографията му, поне частите свързани с темата.

Като добавим към това и фактът, че „оманският фонд“ всъщност е регистриран в офшорна зона (пак ДПС писа закона за офшорките, а слуховете са, че именно Доган е докарал оманския фонд в КТБ в миналото), а Пеевски пише закон за банката, с която работеше дълги години – конфликтите на интереси са направо очевидни.

Така че смятам, че не е редно да ни се пробутват кредитни милионери като гражданско общество, медийни магнати като необвързани депутати, и ДПС като националноотговорна партия. И макар това само по себе си да не е аргумент „за“ или „против“ оздравяването на КТБ, смятам, че щом тези хора натискат, с всичките си парламентарни, медийни и най-вероятно задкулисни сили, то ние трябва да бъдем срещу тях. За да не приемат някой закон, след който „наши“ пари ще бъдат прехвърлени в „техни“ джобове под националноотговорно мото.

Протестната ми свирка още е на бюрото, не съм я прибирал.

2 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *