За парадоксите, банките и хората

Днес, след разпространяване на слухове и тяхната подкрепа от страна на политици като Антон Кутев, се създаде масова истерия и криза за една българска банка (ПИБ). Пред нейни офиси се заредиха опашки от хора, които искаха да изтеглят парите си, „за всеки случай“. Въпреки закона, гарантиращ депозитите и въпреки уверенията на БНБ и на експерти, че банковата система е стабилна.

Причините за това, #КОЙ е инициирал атаката и какво ще спечели са обширна тема с много спекулации. Но пък ето няколко парадокса. Хиперболизирани, но за съжаление не толкова далеч от истината:

 • Никой не вярва на политиците, но когато те разпространят слух в национален ефир, всички им вярват.
 • Хората нямат доверие на експерти и институции, но имат доверие на „една жена на пазара“, на анонимни sms-и, на фейсбук групи и публикации в никому неизвестни сайтове.
 • Българите са бедни, но само една банка за половин ден изплаща 800 милиона лева на вложителите си.
 • Слух, че някое предприятие/банка/заведение принадлежи на мафията не може да изгони клиентите от него, но слух, че „мафията ще им вземе парите“, може.
 • Българите са духовно-извисена и морална нация, но парите, безплатната баница и намалените банани са единственото нещо, което може да ги изкара на улицата и да генерира опашки.

Надявам се ПИБ да издържи, да прибере едни пари от такси за теглене и после за внасяне отново, и на хората да им дойде акълът. И когато утре малцинството от няколко десетки хиляди „умни и красиви“ излезе на улицата, за да каже, оборвайки парадоксите, кое гние в държавата, останалите да не стоят безучастно, люпейки семки и чудейки се „тия кво пък искат“. Защото година по-късно може не някоя банка да бъде фалирана целенасочено, а държавата.

16 comments

 1. Първа Частна Банка се преименова на Първа Инвестиционна Банка – така, както БКП се преименова на БСП и всичко си върви съгласно директивите на 13-тия конгрес на БКП . . .

 2. Използвах „опорни точки“ при share-то, но с много далечен смисъл от този, който се използва в последно време 😀

 3. Значи американската и западната позиция за ембарго и санкции към русия са накарали руските капитали да се оттеглят. И като путката Шикорски да осъзнаят натовските путки в бг че интереса трябва да е икономически а не политически, нали затуй ТОДОР ЖИВКОВ И СОЦАСТРАНИТЕ ВЗЕХА СТРАНАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ИНТЕРЕС. През 2010 г. общото предлагане на пари (M4) мярка във Великобритания е 2200 милиарда лири, докато действителните банкноти и монети в обращение е само 47.0 милиарда лири, 2,1% от действителната паричното предлагане. B българска банка няма повече от 200 милиона лева кеш, а при борд не се печати ликвидност, значи ще им дават валута. Цветан Василев отвръща на удара, и праща SMSи за да срине банката на ТИМ.

  Увеличената парична маса прави растежа, защото растеж без увеличаване на паричната маса е дефлация, а сривът на цените води до поскъпване на заемите и до срив на инвестициите. Когато петролът поскъпва, както и златото, тогава някои печелят от това, но всъщност това е инфлация за долара, тези стоки се търгуват в долари, и въпреки това хората почват да инвестират в злато и петрол. Ако има поскъпване на долара обаче, тоест дефлация, тогава цените на акциите, злато и сребро, инвестициите – ще им намаля цената, и хората няма да инвестират, ще инвестират в долари само. Тоест дефлацията води до стагнация и стагфлация. Също така потреблението от заработени пари е винаги по-ниско ОТ ПРОИЗВЕДЕНОТО И ПРЕДЛАГАНОТО, защото има спестяване, и печалба за капиталиста която той никога няма да използва за покупка на масови стоки – а ще я даде за лихви. Лихви, от заеми – които ще вземат работници за да купят стоката на капиталиста, което ще направи растеж, и стоката на капиталиста няма да изгние. Но когато кредитният бум свърши, когато пазарът на кредити се насити, тогава потреблението ще намалее още повече. И сега това става. КАКЪВ Е ИЗХОДА?
  ВЪНШЕН ДЪЛГ: Русия ПЕТСТОТИН И 19 МИЛИАРДА ДОЛАРА 1 октября 2011, две хиляди 611 долара на глава 30 % от БВП ВЪНШЕН ДЪЛГ: Ирландия 2 ТРИЛИОНА И 253 МИЛИАРДА ДОЛАРА 30 септември 2010, 482 ХИЛЯДИ И 340 ДОЛАРА НА ГЛАВА 1307.6 % ОТ БВП.. АКО Русия има ДЪЛГ 400 ХИЛЯДИ ДОЛАРА НА ЧОВЕК. ТОВА ЩЕ ПОВИШИ БВП НА ГЛАВА В РУСИЯ НА НАД 100 ХИЛЯДИ ДОЛАРА НА ГЛАВА. .. А 100 000 долара на глава БВП, ще е е само 400% дълг спрямо БВП. http://www.macrotrends.net/1381/debt-to-gdp-ratio-historical-chart КОЕТО Е ПО ДОБРЕ ОТ ИРЛАНДИЯ И САЩ, И ХОЛАНДИЯ И БРИТАНИЯ…

  Русия да въведе 40% от БВП на зает да е минималната заплата, плосък данък 25%, и 50% данък върху лихвата на средства над 100 000 долара. И валутен борд където рублата да е обезпечена от петрол, сребро, и акции, така доларът ще има инфлация и лесно ще се изплаща заема.

 4. “ И когато утре малцинството от няколко десетки хиляди „умни и красиви“ излезе на улицата, за да каже, оборвайки парадоксите, кое гние в държавата, останалите да не стоят безучастно, люпейки семки и чудейки се „тия кво пък искат“. Защото година по-късно може не някоя банка да бъде фалирана целенасочено, а държавата.“

  НАИСТИНА ПРОТЕСТИТЕ ОТ ПРЕДИ ГОДИНА БЯХА ОТ ГРОЗНИ И ГЛУПАВИ, НО БОГАТИ. А „ЛЮПЕЩИТЕ СЕМКИ“ – ПОВЕЧЕТО ОТ КОИТО СЕ ИЗЛЪГАХА – ЧЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИСКАТ НЕЩО СОЦИАЛНО, И ОТ РАЗОЧАРОВАНИЕ ЧЕ ОРЕШАРСКИ НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА ПРЕД ПРОТЕСТИТЕ, ТЕ НЕ ОТИДОХА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БСП. МЕДИИТЕ ИЗМАНИПУЛИРАХА ПОВЕЧЕТО БЕДНЯЦИ – ЧЕ ПРОТЕСТА МИСЛИ ЗА ТЯХ – И ЗА НИСКИ ЦЕНИ НА ТОКА, ЗАЩОТО ИСТИНАТА БЕШЕ НА 180 ГРАДУСА, В ТОВА ОТНОШЕНИЕ.

 5. По принцип съм съгласен с повечето тези. С малко уточнение – 800-те милиона няма как да включват само теглене в брой, най-вероятно голяма част от тях са по електронен път. Не бих се изненадал основната част да са преводи от фирми.

 6. Фирмите рядко имат пари в банки. Те инвестират наличните средства. Или ги изваждат като дивидент за собствениците.

 7. Да се ликвидират договорите с американскити тецове. А електроцентралите и ВЕИ да предлагат енергията си на търг. Като сметките на гражданите и на фирмите да имат до 15% ВЕИ енергия. А общините да дават достъп на ЕРП което даде най ниска цена. – кой честен казва това, не и протестиращите от десните НПО ХРАНЕНИ ОТ ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ И РАБОТЕЩИ В БЮДЖЕТНИ ИНСТИТУЦИИ.

 8. @Bozho,

  Като цяло добър постинг. Не си наясно с две неща:

  – ПИБ не е изплатила тези пари в кеш. Повечето са трансферирани в други банки
  – Фирмите имат пари в банките – нали трябва да се разплащат една с друга. Плащане от една фирма към друга само сменя сметките, общата маса остава същата.

 9. От една страна нещо гние в държавните институции и държавата стене под ботуша на олигарския произвол, ама от другата страна хората трябва да имат доверие и да не правят нищо, защото закона им гарантира депозитите.

  В такъв случай няма и никакъв смисъл и да протестирате, защото закона ви гарантира, че няма корупция и всичко е честно и справедливо, а институциите работят нормално. Това че на практика не е така – е, то е само техническа подробност.

 10. Мерси за коментара.

  – да, не в кеш, но ги е разплатила все пак. Т.е. хората (и фирмите) реално разполагат с тези пари
  – фирмите имат пари в банките, разбира се, но оперативни пари (което не че е малко). Примерно Мтел трябва да има доста пари в наличност, за да раздаде месечни заплати. Но най-вероятно не държи пари за заплати за година напред.

 11. Божо, дивидент може да раздадеш след като приключиш счетоводната година. Което значи, че печалбата от цялата предна година си стои в банката до тоя момент.

 12. Това че от БНБ твърдят, че банковата система е стабилна и че ще дадат парите на хората нищо не значи. Банковата институция има интерес да лъже, за да направи хората сигурни в нея. Преди да фалира Lehman Brothers през 2008, всички обясняваха как няма причина за паника.

  Не е вярно, че няма проблем с банките. В момента, в който хората почнат масово да си взимат парите, това само по себе си е проблем с банките.

 13. Казва се „доведена до фалит“, а не „фалирана“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *