Защо е важно КОЙ предложи Пеевски?

След почти 100 дни протести, въпросът „Кой предложи Пеевски?“ още няма отговор. Не иска да ни го даде премиерът, не искат да го дадат и представители на мнозинството. Отбягват отговора по всевъзможни начини – никого не интересувало, нямало значение, не било конструктивен въпрос, не било важно.

Важно е. Всъщност най-важното. Защото и до сега не знаем кой всъщност управлява. А ние искаме прозрачност. Отказът да се каже кой и защо е предложил Пеевски е отказ от прозрачност.

Ако днес се съгласим, че въпросът кой и защо е предложил Пеевски не е важен, утре няма да е важно кой е предложил да се строи АЕЦ Белене или Бургас-Александруполис, няма да е важно и кой е предложил да се оставят държавните пари концентрирани в една банка. Няма да е важно и кой е спрял реформите.

Медиите на Пеевски осигуряват медиен комфорт на управляващите, а Пеевски е „от кръга Корпоративна Търговска Банка“ (това Станишев го призна). Въпросните медии най-вероятно са финансирани от КТБ, в която пък са концентрирани държавните пари. Връзките на КТБ с руски капитали също са факт (ВТБ Капитал има 10% в КТБ), а вече в кръга на спекулациите е предположението, че от поста си в ДАНС, който Пеевски все пак заемаше няколко дни, е изпратил цялата класифицирана информация в Русия.

Не, няма проблем да има руски инвестиции в България. Няма проблем и една банка да финансира вестници и телевизии, няма проблем дадени медии да имат политически пристрастия. Проблемът е, когато държавата участва тайно в тези връзки. Защо е проблем? Защото няма как да бъде гарантирано, че това участие е в интерес на гражданите. Всъщност, прикриването на това участие значи, че то не е в интерес на гражданите.

Също така няма проблем държавата да се вслушва в бизнес-интереси – все пак регулациите трябва да помагат на бизнеса. Но ролята на държавата е да балансира между исканията на бизнеса и интереса на обществото. И да не фаворизира един бизнес пред друг.

Даването на отговор на въпроса „Кой предложи Пеевски?“ ще бъде отговор на въпроса „Участва ли държавата в нерегламентирани връзки, които противоречат на интереса на гражданите и на бизнеса?“. А за съжаление този въпрос е риторичен.

Оставка!

24 comments

 1. Назначението на Джейхан Ибрямов като зам.-министър на инвестиционното проектиране е политическо и е по предложение на централното ръководство на ДПС. Това заяви в НС председателят на ДПС Лютви Местан

  „Няма нищо притеснително в това назначение“, каза лидерът на ДПС.

  „Още при съставянето на кабинета бе съобщено, че това ще бъде експертно-политическо правителство. Това включва и политическите назначения, но с приоритет на експертното начало“, коментира Лютви Местан.

  Помолен да каже кой е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС, Лютви Местан отново отговори, че номинацията му е общо политическо решение и въпрос на обща политическа отговорност.

  Интересно обаче в какво се изразява тази политическа отговорност…

 2. В нищо… 🙂 И Орешарски каза, че отговорността е поета, ама поемането на отговорност не става с казването на фразата „поеамем отговорността“ 🙂

 3. Протестите приключиха, моето момче. Остана някакво брожение, останаха някакви нелепи опити за „разпалване“, но протестите приключиха – ФАКТ. Не знам как ги броите тези сто дни. Вчера например колко души имаше на т.нар протест? Бройте ги вкупом, ако искате – от сутринта до вечерта. Това ВЕЧЕ не е протест, а пародия. А това, че някои хора още не са в час и си броят „сто дни протести“, „хиляда дни протести“, си е лично техен проблем…

 4. Имам супер конфиденциалната информация, че Пеевски е предложен от посланичката на САЩ, съответно от САЩ. Явно в техен интерес медиите и службите да са в ръцете на явно техен човек. От добре осведомен източник знам, че дори Местан се е хванал за главата като е разбрал какво са поискали от САЩ…..

 5. По хиляда човека се събират всеки ден, така че не виждам как протестът е приключил.

 6. Stanishev go kaza oshte predi mesec – DPS … vie kvo ne razbrahte pak ???

 7. Как пък успява винаги да се намерят малоумници да коментират всяко умно нещо което някой напише? Хора дето пишат отделни думички с главни букви, хора дето са анонимни, ама очакват някой да им вярва на „супер-конфиденциалната информация“, хора дето все си мислят, че някой не е разбрал и му обясняват с едно изречение на латиница…
  Според мен Божо трябва да ограничи наличието на коментари или поне да оставя само адекватните такива.

 8. Според мен Божо е от тези хора, в този смисъл той трябва да се самозабрани и да затвори блога.

 9. Ма ти си много нахален, бе, искаш мойте гладни деца да чакат, докато ти направиш нарушение ли?

 10. Въпросът е критично важен, защото отговорът всъщност ще покаже, кой УПРАВЛЯВА държавата. Ето ви едно видео, в което „остриетата“ на БСП казват повече, от колкото искат да си спомнят:

 11. Да, по хиляда човека се събират (което не е и вярно, ама карай) – това е направо смешно и наистина е краят на т.нар. протест. И това спихване е очевидно (Globusa, споко, няма да използвам Caps Lock за определени думички), колкото и някои хора да се правят, че не го забелязват.

  Жалка история, а можеше наистина да излезе нещо добро. Първият ден действително имаше наченки на „гражданска енергия“. Но след намесата на определени медийни групировки, на пишман ПР-и, на истерични НПО-дейци, на платени герберчета, протестът се изроди. Започна да се излива на талази „креативна“ простащина.

  Най-противна от всичко беше (и все още е ) болшевишката агресия, която струеше от всяко писание на „знаковите“ лица и анализатори на протеста. Като безспорен връх мога да отлича последното творение на проф. Калин Янакиев, който направо определи протестърите за „качество“, а останалите хора за „количество“. Да беше казал направо „арийци“ и „подчовеци“.

  Ето един анализ на човек, който подкрепяше протеста от самото му начало и който прави блестяща дисекция на типичните „протестъри“:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2304341

  P.S. Явно стопанинът на този блог не е заразен от болшевишката истерия (иначе би послушал съвета на Globusa – няма коментиращи, няма проблем) – това е чудесно. Не мисля обаче повече да посещавам блога, понеже анализите ми се струват леко плитки (с извинение). Както не мисля повече да чета нелепите излияния на „будните интелектуалци“ (след като бях поразен от прозренията на десебарския професор за „качеството“ и „количеството“ ).

 12. Това, че някои хора са правили анализи, с които други хора не са съгласни, не би следвало да ‘убие’ протеста. Но хората в България сме особено чувствителни и склонни към разединяване и успяваме да превърнем дребни различия в тълкуването в огромни проблеми.

  (Иначе, този блог не е само за политически анализи, просто последните няколко публикации са такива предвид обстановката 🙂 )

 13. Bozho Stanishev kaza suvsem v prav tekst po telviziata koi go e predlojil – ti kakvo tochno ne razbra mi e chudno ???

 14. Симбиозата между капиталистическата държава и едрия капитал е условието те да имат право на съществуване в днешния свят.Ако изчезне то и двата субекта умират по същия начин както когато изчезне симбиозата между партия и държава в едно тоталитарно общество!
  Отдавна „свободното предприемачество“,“лоялната конкуренция“ и пазарът не са стълбовете,на които се крепи капиталистическата държава!Първото днес не е нито предприемачество нито е свободно,то е заменено с тотална,хладнокръвна монетарна хегемония над обществото заради алчността,самоцелното,безгранично и безсмислено трупане на огромни количества капитали от едрия световен капитал.Тази тотална диктатура е в пъти по-силна и безкомромистна от партиината на тоталитарното общество!Лоялната конкуренция се е превърнала в гангстерска война,подобна на тази от подземния свят за надмощие и контрол над пазара,който вече отдавна не е в състояние да изпълнява функцията,която му е отредила теорията на пазарната икономика!
  Днес младите разбраха,че „равния старт“,който пропагандата им набива в главите не е този от пистата на стадиона,а този край масата за покер,съчетан с принудата да играят с изпечени мошенници,разполагащи с огромни финансови ресурси.Тези два фактора гарантират безпроблемно и“законно“ ограбване на всеки,който е принуден да седне на тази маса и играе с тях!
  Ако едно общество,използвайки инструментариума на демокрацията,не е в състояние да принуди държавата да работи за него и с помощта на нея да превърне едрия капитал от безконтролен господар в послушно домашно животно,полезно и служещо на това общество,то последното ще бъде постоянно и безпроблемно ограбвано „законно“от същия този едър капитал с помощта на същата тази държава!
  Това все още не е постигнато от нито общество в света!Само някои Западноевропейски са постигнали частични успехи в това начинание!Българите имат шанс след дълга и изтощителна борба да го постигнат в следващите десеттилетия ако упоритостта им не се стопи,а моралът им не потъмнее от златото на капитала,имащ го в излишък!
  Днес младия и неукрепнал млад човек се зарибява от рано да се прекланя пред паричните знаци,така както наркомана пред дозите опият!Целта е една и съща,да станат зависими от този,който ги притежава в огромни количесва и да станат безволеви послушни изпълнители на чужда воля,пропилявайки своето бъдеще в името на този,който ги управлява!
  Зависимостите,за които пишете са игентични с тези на наркоманията,само средствата са различни,но замисълът и целта са еднакви!

 15. Забравих да добавя,че в средите на професионалните покерджии има едно негласно товаправило:!Ако до 10 минути слвд като си седнал на масата за игра не индентифицираш сред останалите играчи глупакът,който трябва да бъде обран значи,че то си ти този играч!
  Бъдете сигурен,че никой няма да даде отговора,който Ви тормози ,защото в очите на тези,които“са длъжни“ по конституция да го дадат изглеждате като глупавата сврака,която отдавна си е пуснала сиренцето на лукавата лисица !Това е единственото Ви право „гарантирано“ от конституцията!След този акт нямате право да наказвате този, който Ви е излъгал!Пак според конституцията и ето защо протестите Ви са „неоснователни“!
  Приятен ден!

 16. @Дедински:
  Взимането на властта след избори не е равносилно на „4 годишен лиценз за власт, без право на прекратяване“. Дори да се абстрахираме от манипулациите по изборите от всички основни партии, БСП, ДПС, АТАКА и ГЕРБ взеха определени депутатски места, след като заляха електората с всевъзможни обещания, по-голямата част от които – неизпълними. Ако някой иска да чака 4 години, за да си „даде гласа“ – ОК, негов избор. Аз лично ще правя, каквото мога, за да задавам въпроси и да търся сметка – на площада, в Интернет, по социалните мрежи и пр.
  А, и нещо важно – Конституцията на РБ дава право на гражданите да протестират свободно.

 17. Важното е да правиш нещо,което да доведе до качествени промени на статуквото в света,което в България не е по-различно,но само по-дебелашки демонстративно.99-те процента протестиращи в Ню Йорк ги разгониха „демократично“,защото искаха тъкмо това и застрашиха статуквото!Братята Кенеди и Алиенде ги убиха,защото също искаха друг свят без зависимости и контрол на едрия капитал и мафията над обществото!Приветствам Вашия ентусиазъм,но действията ни трябва да водят до ефективен резултат!Този,който е срещу нас не е глупав,още по-малко състрадателен или пък притежава някакъв морал! Както практиката показва, когато истинската демокрация има шанс да успее и се накърнят интересите на едрия капитал,тогава се стреля или се предизвиква хаос в страната,дирижиран от него,а след това разправата става на стадиона.О,Хара беше на Вашата възраст и мечтаеше за същото!Вярваше в демокрацията,но не тази на Чъчил,Тачер и Рейгън,а тази на Рузвелт,братята Кенеди и Алиенде!Едната е смокинов лист,която прикрива интереси,а другата е истинската!Човек трябва да се научи да ги различава както златарят прави това с диамантите!“Най- демократичната страна“,която се бори срещу диктатурата в света си затвори съвсем съзнателно очите за диктатора Пиночет, който смаза китките на китариста от злоба и безсилие за да не свири и пее омразните му песни,а в Гренада тази държава просто цинично смаза законното правитество за няколко часа „съвсем демократично“!А ако се върнем в по-старо време „демократите“Чърчил и Труман извършиха такава кървава баня със законното правителство „съвсем демократично“ в Гърция,че нашият „Народен съд“изглежда на този фон като „съвсем законна“стъпка на правителството ни тогава!
  Ето това са нещата от живота,които трябва да се променят и светът да стане по-справедлив,но огромният финансов ресурс на световния капитал е превърнат в мощно средство за диктат и контрол над обществото.В инструмент за задържане на статуквото,което обслужва единствено него и неговия безметежен и разкошен живот!Неговата пропаганда за „божествената“ му роля тук на Земята се лее денонощно и е в пъти по-лицимерна и фалшива от тази на Папата!И проблемът не е в ГЕРБ,БСП,Атака или „Реформаторския блок“,а в световния ред,срещу който се изправи движението на 99-те процента!Ако този несметен,космически финансов ресурс не е в негови ръце,а на разположение на човечеството,защото е създадено от неговия труд,то би живяло много по-щастливо и охолно!Светът би изглеждал по друг начин и би напреднал много повече и по-бързо от това да стъпи на Луната!
  Така,че конституцията дава право да протестираш свободно,но не и да изхвъляш от парламента,тези които са те излъгали.Без да имаш възможността да не качваш следващите гладни лапачи с огромни черпаци в ръка на тази богата софра,защото си беден и безправен.Още след 1989 година точно тия от „Реформаторския блок“подготвиха почвата за създаване на днешното статукво.От техните редици и от редиците на БСП се пръкнаха днешните олигарси,срещу които протестираш!Отдавна не си господар в държавата си и днес тези,които не успяха да се подредят на времето и останаха извън борда се мъчат да се домогнат до властта с блокови формации,защото са шепа хора ненамерили друго поприще за изява!Твоето бъдеще се чертае и определя от друг,който никога няма да отстъпи доброволно правото ти да се разпореждаш в държавата си и да му мътиш водата!!

  Приятен ден и знай,че Бенковски,Волов,Каблешков,Захари Стоянов,Ботев и Левски също са били смятани от чорбаджийте за нехранимайковци и са настройвали народа срещу тях.Възстанието в Батак е имало успех в първите дни,докато чорбадийте не са успявали да разколебаят част от възстанниците и да ги накарат да повярват на Али Барутанлията,че ще запази живота им!

 18. Извинявам се предварително за троленето. Не че някои от нещата, за които говори г-н Дедински не са верни, но чисто първосигнално в мен напира коментара:
  KLETA MAJKA MORDOR, DA IDVAT REPTILIITE I DA SE SVAR6VA! P.S. SAMO LEVSKI! DOLO PENATA!

 19. Когато действаш първосигнално труно ще постигнеш нещо!Трябва да имаш стратегия,основана на опита от другите,които са минали по пътя,по който тръгваш напред с рогата и повтаряш техните грешки!
  P.S. SAMO LEVSKI!DOLU CSKA!

 20. Иска ми се да не се хабим като лумпени напразно,а да направим така,че скандинавеца,затворен в чуждестеанното посолство в Лондон да не се чувства самотен и изоставен от света,а американеца,който избяга в Русия да чувства нашата подкрепа!Другото е само перчене и самозаблуждение,че правим нещо!
  Приятен ден!

 21. А мене ме интересува кой предложи и издигна Бойко Борисов, който за по-малко от четири години нанесе неизброими злини на страната си – корупмиран, тъп, нахален – като Пеевски беше негов верен слуга, но тогава авторът (забравих му името, а и то няма значение) е мълчал като пукал.Но сега беше установено правителство, което олигархията не харесва, подсвирнаха на автора и той се сприпна с искане за оставка, което спокойно може да напъха някъде.

 22. Т.е. твърдите, че някой ми е „подсвирнал“ нещо от „олигархията“? Такова предположение е обидно. Но да отговоря по същество – 1. критикувал съм кабинета на Борисов в редица сфери, както тук така и по други канали. 2. това, че преди хората не са заявявали позиция за нещо, значи ли, че никога не трябва да я заявяват?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *