Клишета

Говорили ли сте си с таксиджия? Заслушвали ли сте се в разговор на съседната маса в квартално заведение или в купето във влака? Чели ли сте коментари във форуми или под статии в новинарски сайтове? Ако да, то със сигурност са ви известни някои клишета, свързани с политическия и обществения живот в България.

Много от тези клишета са всъщност констатации на трагичността на положението в „бедна майка България“. „Тука е така“, „разсипаха производството“, „Костов е виновен“, „политиците е*аха мамата на държавата“. С тези клишета хората се убеждават, че наистина положението е много зле и това изобщо не зависи от тях. Което е примамливо лесен вариант, само дето…“абе така е, ама и не е така“.

Затова реших да направя klisheta.com – опит да събера някои от най-използваните клишета на политическа и обществена тематика. Първоначално идеята беше да е леко забавно, заради ироничното използване на тези изрази, но после реших да добавя и кратко разяснение защо всъщност те не са съвсем верни. Реших, в контраст с негативизма в нацията ни, да включа положителни (на места може би дори наивни) елементи в обясненията.

Сайтът е отворен за нови предложения (линкът най-долу), както и за подобрения на съществуващите обяснения. Така че чувствайте се поканени да допринесете за подобряване на колекцията. При всяко отваряне на страницата се зарежда случайно избрано клише. Линк към пълната колекция има в долната част на страницата.

Каква е целта? Наясно съм, че използващите тези клишета без ирония или нямат интернет или няма да се съгласят. Така че няма цел. Просто така.

11 comments

 1. В горния пост има грешка – пише се „BEDNA MAIKA BALGARIA“. Може и на кирилица, но със същия правопис. Лингвисти сте, съобразявайте ги малко тия работи…

 2. А, да 🙂 То има ако ползваш share бутоните, но сложих и [link] вдясно. Мерси.

 3. Отворих сайта и веднага попаднах на грешка; „Няма смисъл да се гласува“ не е клише, а констатация, дошла след 23 годишен политически застой (непроменимост)

  Ето тук може да се прочете кратко обяснение за клишето – http://truden.truden.com/761.html
  Не се отнася точно за политическото клише, но и то като всички останали е плод на невежи хора, които папагалски ползват затвърдени истини или общоприети твърдения, които обикновено са безполезни в контекста на разговора.

 4. Това го включих именно в резултат на прочетеното вчера в твоя блог 🙂 Темата е дълга, но на мен поне петима таксиджии са ми казвали „няма смисъл да се гласува“, та това ползвах като критерий 🙂

 5. Ха-ха 😀
  Блогът ми се ползва за изваждане на клишета 😀
  Таксиджиите са верен обществен лакмус (това може да е клише), и не всичко което казват е клише.
  Обикновено техните твърдения са концентриран израз на обществените настроения по определени въпроси.

  Клише е „ако не гласуваш, циганите ще гласуват заради теб“.
  А да не се гласува е естествено решение, идващо от липсата на избор.

 6. Положението никак не е зле. България е една спокойна и доста подредена страна, в която знаещите, можещите и трудолюбивите живеят вече много добре. Всъщност, България никога не е била по- добре!

 7. Може да свалиш самото клише малко надолу, че така не се вижда от пръв поглед (или поне не хваща окото).

 8. има доста свързани със социализма с които не съм съгласен.(но може би съм байъсд) Пример: „При бай Тошо беше по-добре“ това според мен е едно от клишетата които може да се каже че са верни. Ако се гледа GDP е вярно че в момента сме изпреварили социализма, но това е станало 2004 и въпреки че сега сме 2013 мисля че много от българите ще се съгласят с мен че не живеят кой знае колко по-добре. Но защо все пак хората си спомнят хубавите работи от социализма? -ами може би защото наистина ги е имало.
  1.Качествено образование (ама наистина качествено)
  2.Безплатно качествено здравеопазване.
  3. Липса на безработица и сигурност.
  (тези 3 точки можеш да ги добавиш като клишета и да им напишеш обяснение?)
  В момента сме една от най-депресираните нации в Европа, сигурен съм че ако това изследване можеше да бъде проведено преди 89-та тогава нещата нямаше да стоят по този начин.
  Някъде си написал че това е довело -> социализма довел държавата до фалит. САЩ също би трябвало да са във фалит но все им дават пари за да закърпят положението. Така и със нас ако СССР съществуваше и даваше кинти нямаше да сме във фалит.
  Поздрави за сайта има готина идея и оценявам че има feedback форма с която може да се подобри обяснението на клишетата, но не знам защо в повечето от тях изхождаш от позицията че са грешни.

 9. Здрасти. Мерси за коментарите. Сългасен съм с някои, с други не (за безработницата, напр. – работните места ги е давала държавата без да има реална нужда от тях, което е било балон)
  Има отстрани на всяко обяснение едно малко линкче „предложи подобрение“ 🙂

  Не изхождам от позицията, че са напълно грешни. Смятам обаче, че са „gross oversimplification“. Напр. „При бай Тошко беше по-добре“ комплексно не е така, но за някои конкретни неща е така.

  Като цяло по-скоро идеята ми е да вкарам позитивнен елемент в, както казваш, депресираното ни мислене. Защото дори нещата да са по-зле, отколкото ги представям, това че се оплакваме само ни пречи.

 10. Други плюсове които мога да спомена са спорта и културата.
  Според мен, точно комплексно, клишето е вярно. Но тук всеки сам преценява със каква тежест взима всеки един от факторите които включва в тази оценка.
  Общо взето доста е трудно да се прави сравнение защото времената са различни. Оценявам позитивният елемент трябва да има повече хора като теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.