Клишета

Говорили ли сте си с таксиджия? Заслушвали ли сте се в разговор на съседната маса в квартално заведение или в купето във влака? Чели ли сте коментари във форуми или под статии в новинарски сайтове? Ако да, то със сигурност са ви известни някои клишета, свързани с политическия и обществения живот в България.

Много от тези клишета са всъщност констатации на трагичността на положението в „бедна майка България“. „Тука е така“, „разсипаха производството“, „Костов е виновен“, „политиците е*аха мамата на държавата“. С тези клишета хората се убеждават, че наистина положението е много зле и това изобщо не зависи от тях. Което е примамливо лесен вариант, само дето…“абе така е, ама и не е така“.

Затова реших да направя klisheta.com – опит да събера някои от най-използваните клишета на политическа и обществена тематика. Първоначално идеята беше да е леко забавно, заради ироничното използване на тези изрази, но после реших да добавя и кратко разяснение защо всъщност те не са съвсем верни. Реших, в контраст с негативизма в нацията ни, да включа положителни (на места може би дори наивни) елементи в обясненията.

Сайтът е отворен за нови предложения (линкът най-долу), както и за подобрения на съществуващите обяснения. Така че чувствайте се поканени да допринесете за подобряване на колекцията. При всяко отваряне на страницата се зарежда случайно избрано клише. Линк към пълната колекция има в долната част на страницата.

Каква е целта? Наясно съм, че използващите тези клишета без ирония или нямат интернет или няма да се съгласят. Така че няма цел. Просто така.

11 comments

 1. В горния пост има грешка – пише се „BEDNA MAIKA BALGARIA“. Може и на кирилица, но със същия правопис. Лингвисти сте, съобразявайте ги малко тия работи…

 2. А, да 🙂 То има ако ползваш share бутоните, но сложих и [link] вдясно. Мерси.

 3. Отворих сайта и веднага попаднах на грешка; „Няма смисъл да се гласува“ не е клише, а констатация, дошла след 23 годишен политически застой (непроменимост)

  Ето тук може да се прочете кратко обяснение за клишето – http://truden.truden.com/761.html
  Не се отнася точно за политическото клише, но и то като всички останали е плод на невежи хора, които папагалски ползват затвърдени истини или общоприети твърдения, които обикновено са безполезни в контекста на разговора.

 4. Това го включих именно в резултат на прочетеното вчера в твоя блог 🙂 Темата е дълга, но на мен поне петима таксиджии са ми казвали „няма смисъл да се гласува“, та това ползвах като критерий 🙂

 5. Ха-ха 😀
  Блогът ми се ползва за изваждане на клишета 😀
  Таксиджиите са верен обществен лакмус (това може да е клише), и не всичко което казват е клише.
  Обикновено техните твърдения са концентриран израз на обществените настроения по определени въпроси.

  Клише е „ако не гласуваш, циганите ще гласуват заради теб“.
  А да не се гласува е естествено решение, идващо от липсата на избор.

 6. Положението никак не е зле. България е една спокойна и доста подредена страна, в която знаещите, можещите и трудолюбивите живеят вече много добре. Всъщност, България никога не е била по- добре!

 7. Може да свалиш самото клише малко надолу, че така не се вижда от пръв поглед (или поне не хваща окото).

 8. има доста свързани със социализма с които не съм съгласен.(но може би съм байъсд) Пример: „При бай Тошо беше по-добре“ това според мен е едно от клишетата които може да се каже че са верни. Ако се гледа GDP е вярно че в момента сме изпреварили социализма, но това е станало 2004 и въпреки че сега сме 2013 мисля че много от българите ще се съгласят с мен че не живеят кой знае колко по-добре. Но защо все пак хората си спомнят хубавите работи от социализма? -ами може би защото наистина ги е имало.
  1.Качествено образование (ама наистина качествено)
  2.Безплатно качествено здравеопазване.
  3. Липса на безработица и сигурност.
  (тези 3 точки можеш да ги добавиш като клишета и да им напишеш обяснение?)
  В момента сме една от най-депресираните нации в Европа, сигурен съм че ако това изследване можеше да бъде проведено преди 89-та тогава нещата нямаше да стоят по този начин.
  Някъде си написал че това е довело -> социализма довел държавата до фалит. САЩ също би трябвало да са във фалит но все им дават пари за да закърпят положението. Така и със нас ако СССР съществуваше и даваше кинти нямаше да сме във фалит.
  Поздрави за сайта има готина идея и оценявам че има feedback форма с която може да се подобри обяснението на клишетата, но не знам защо в повечето от тях изхождаш от позицията че са грешни.

 9. Здрасти. Мерси за коментарите. Сългасен съм с някои, с други не (за безработницата, напр. – работните места ги е давала държавата без да има реална нужда от тях, което е било балон)
  Има отстрани на всяко обяснение едно малко линкче „предложи подобрение“ 🙂

  Не изхождам от позицията, че са напълно грешни. Смятам обаче, че са „gross oversimplification“. Напр. „При бай Тошко беше по-добре“ комплексно не е така, но за някои конкретни неща е така.

  Като цяло по-скоро идеята ми е да вкарам позитивнен елемент в, както казваш, депресираното ни мислене. Защото дори нещата да са по-зле, отколкото ги представям, това че се оплакваме само ни пречи.

 10. Други плюсове които мога да спомена са спорта и културата.
  Според мен, точно комплексно, клишето е вярно. Но тук всеки сам преценява със каква тежест взима всеки един от факторите които включва в тази оценка.
  Общо взето доста е трудно да се прави сравнение защото времената са различни. Оценявам позитивният елемент трябва да има повече хора като теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *