Гласуваме „против“

Преди няколко дни написах, че ще гласувам против ГЕРБ, защото (наред с всичко друго), не са въвели електронен подпис в новите лични карти. Няколко човека коментираха, че всъщност не може да се гласува „против“ на парламентарни избори. Само че ние гласуваме „против“ от край време. Въпреки, че често се опитваме да убедим себе си, че гласуваме „за“ някого или нещо. 2001-ва хората гласуваха за царя, но гласуваха и против Костов. После гласуваха против царя (иначе как БСП ще спечели избори?), после гласуваха против БСП. Гласуващите за Атака социолозите ги водят „протестен вот“, т.е. те гласуват против всичко и всички.

Защо гласуваме против? Естествено защо – „всички са маскари“. Но изглежда някои са повече маскари от другите.

Само че в момента сме в особено кофти ситуация – има две парии, против които иска да гласува средностатистическият гласоподавател. Едните са ГЕРБ, защото … така. Защото са ченгета, направиха хората бедни, увеличиха корупцията. Дали това е така наистина – аз не твърдя. Но при всички положения най-прясно се помнят глупостите на ГЕРБ, и затова най-логично е да се гласува против тях. Обаче да не забравяме, че трябва да се гласува и против БСП. Защото са комунисти. Защото им спряха еврофондовете. И защото са комунисти. Ония същите, дето разсипаха България за 45 години. И през виденовата зима. Използвам клишета нарочно, за да илюстрирам електоралната дилема.

А, и разбира се трябва да гласуваме и против ДПС, то се знае. Защото са етническа партия и защото са мафиоти. Един експерт имаха (хидроинженер), и той се оттегли. Атака пък е само за онези, дето викат много и си слагат знамена по терасите. И искат да не сме в ЕС. И да няма европейски инвестиции и свободна търговия. Ама това са глупостите на икономистите, ти дай знамената. Но по принцип сме и против Атака, щото Слави каза, че Волен е луд.

Сините ли? То само Костов остана. А как да гласува човек за Костов – той, както знаем, е виновен. За всичко. Глупости са това, че бил направил важни реформи в здравеопазването и образованието. Костов е виновен, всяко дете го знае това. А за Кунева пък да не говорим. Събра бившото НДСВ. Тия същите, против които вече сме гласували веднъж. Няма значение кои са точно. А и има комунистически връзки. Няма да ме вземете насериозно, ако не напиша, че е „Пръмова“. Трябва и против нея да се гласува.

И какво остана? Някакви партийки, дето така или иначе няма да влязат в парламента и никой не ги знае какви са. Зелените, може би? Какви пък са тия. Никой не ги знае, сигурно нямат управленски опит. А, да, това е един готин парадокс. От една страна не искаме „сульо и пульо“ да управляват, защото ще вземат да съсипят нещо, както нямат опит. От друга страна всички, дето имат опит, са от лошите, щото са крали вече.

И какво остана? Стандартният начин за гласуване „против“ на българина е като не гласува. „Е*ал съм им майката, няма да им гласувам“. Само че като не гласува, човек няма как да гласува „против“. Защото сметката се прави без неговия глас. Броят депутати и броят министри не намалява в зависимост от избирателната активност. Дали това не трябва да се промени е друга тема.

Затова, ако искаме да гласуваме кадърно „против“, трябва да помислим. Не искаме да има правителство на БСП и ДПС. Не искаме и правителство на ГЕРБ и БСП. Но не искаме и само на ГЕРБ. Значи трябва някой с малко повече акъл от „милиционерите“ да има лостове. Да дава акъл. Поне за мен има три опции за това. Кунева, Костов и Зелените. Около Кунева има кадърни хора. Костов не е чак толкова черен, а и няма да е на власт – само ще дава акъл. А той има какво да даде. Зелените пък е крайно време да влязат в парламента, както в „нормалните западни държави“. Най-малкото за да има адекватна политика спрямо много обсъжданите теми за застрояването на горите и зелената енергия. От тези трите партии Кунева (така де – България на гражданите) се очаква да събере най-много гласове, поради което е по-вероятно да стане някакъв вид партньор на ГЕРБ, и да ги вразумява, когато правят глупости. Аз не съм взел решение, но тези 3-те изглеждат най-смислените опции. Най-малкото защото най-отдавна са правили „лошите“ си неща, и най-малко трябва да гласуваме „против“ тях.

Това са доста общи разсъждения, но картината е такава – колкото и да ни се иска с магическа пръчка да получим невероятни, алтруистични управляващи, това няма как да стане, затова дайте да балансираме нещата. Като гласуваме „против“.

9 comments

 1. Видях им сайта, и обръщението на онзи учител. Не го познавам, но клипът прави лошо впечатление. От една страна, това са общи приказки. Но един друг дребен детайл – казва, че Омир (грък) е казал Vox populi vox Dei (латински)… Всеки може да направи грешка, но когато записваш важен клип, проверяваш разни такива неща. Особено ако си учител, чиято работа е да учи децата да работят с факти и да проверяват кое е истина и кое не. Не че искам да омаловажавам работата на човека, но това не е много сериозна опция.

 2. Наистина верно трябва да се проверяват тея неща.

  Първо латинския изобщо не е чужд език сред древногръцките философи.
  Второ и в wikiquotes и в няколко други източника излиза информация, че това са думи на Омир – жужъл из йор френд.

  Нищо лично, наясно съм колко арогантни копеленца сме повечето програмисти и как си мислим, че всичко знаем и с всичко сме наясно – верятно сме наистина едни от най-информираните в най-различни теми и все пак – practice what you preach!

 3. Я дай линк? Щото аз (разбира се) потърсих и не намерих нищо за Омир.

 4. Интересно, на английски (както го търсих аз) няма нищо подобно. Т.е. някой в България е решил, че това е така. На база на какво го е решил, не знам, но е интересно да се стигне до корена на заблуждението. И дали наистина никой друг източник не посочва Омир като свързан с тази „поговорка“.

 5. Мъглява история е с датирането на тея древни текстове защото няма 100% сигурност кой преди кой е. В английски източник попаднах на “The voice of the people is the voice of God” (Vox populi vox Dei. [Cf. Seneca the Elder, Controversia, 1,1,10;Homer, Odyssey, 3,214f.]).“ Но в текста на Одисеята не намерих, въпреки че най-вероятно този който ми е изплюл гугъл е един от многото варианти.
  И все пак ако обърнем внимание на „дребните детайли“ човекът казва, че други източници твърят че Омир е казал тези думи преди 3000 г. – т.е. това изказване носи и някаква доза несигурност.

 6. Историята помни, че хората масово наказват провинилите се! Ще се види на изборите, герберистите се надяват, да има пощада, ама едва ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *