Как ефективно да изграждаме системи в администрацията

Със закони вече често се въвеждат софтуерни системи – електронни регистри или нови функционалности на съществуващи системи. В този парламент приехме няколко такива и пред приемане бяха още няколко.

В тези слуачаи изпълнителната власт казва „тук ни трябват две години“. Понякога планираният срок не стига и НС гласува удължаване. В закон не трябва да се пишат спецификации, но на практика законовите изисквания очертават рамката на софтуера, който ще ги обслужва.

Народните представители не могат (и не се очаква да могат) да оценяват времето и сложностра за възлагане и разряботка на софтуер. В правна комисия, напр., отвхърлиха мое преложение за отваряне на статистически дани за сигнали, защото било много сложно и скъпо да се направи (една SQL заявка). Но това предизвикателство трябва да бъде решено без да напълваме парламента с ИТ мениджъри и програмисти.

Част от проблема е, че Законът за обществените поръчки не е адекватен за разработка на софтуер по съвременни методологии. И сроковете за процедурите и обжалване правят модернизацията мудна и трудно предвидима.

На този проблем съм предлагал три допълващи се решения, за които ще продължа да работя.

Първото е въвеждането на централизирана система за управление на регистри. Системата е предвидена в проекта ни за изменение на Закона за електронното управление. Тя ще позволи по-прости регистри да се правят с няколко настройки и няма да отнемат година и половина.

Второто е използването на low-code платформи, с които бързо могат да се създават нови системи с ограничени функционалности. Възложих на администрацията да подготви проучване на такива системи, като дори използвахме една такава с отворен код за нетривиалната анкетна система за украинските бежанци.

Третото е налагане на нов подход при ИТ обслужването на администрациите. Други държави използват т.нар. рамкови споразумения по директивата за обществените поръчки, които дават повече гъвкавост и бързина. Подготвяме законодателни изменения, които да уредят този процес с допълнителна прозрачност (защото рамковите споразумения не са достатъчно прозрачни).

С тези подходи ще можем да модернизираме администрацията по-бързо и качествено, като така ще се подобри и административното обслужване, и възможностите за по-адекватни политики, базирани на данни.

2 comments

 1. Дрън дрън ярина. Мързи ви да решите конкретните проблеми на конкретна администрация, мързи ви да подържате системите дето сте изградили. Правите централни проекти за икономия от мащаба защото от тях най-лесно се краде централно.
  И на всичкото отгоре говорите за пазарни заплати за ит специалисти в държавния сектор дето нито се назначава нито се работи на пазарен принцип.
  Дотам се е стигнало, че когато една администрация получи писмо от даеу/меу хората търсят външни консултатни да им разяснят какво искат от тях защото в писмото са ясни само заплахите. След като си направихте министерство след вас останаха много напуснали кадърни служители и никакви практиречки резултати.

 2. Поздравления към автора за огромното желание да превърнем дълго чаканите промени в реалност, както и за конструктивния подход!

  От опита ми с подобни проекти мога да споделя, че ако не се положат правилните законови основи + правилната* техническа реализация, което автора вероятно е разбрал доста по-рано от нас :), после задкулисието, каскетурата и мафията ще опорочат всичко направено.

  @Николай
  „Икономия от мащаба“ е термин използван предимно в икономикса и не е много уместен в случая (пределните разходи, за всеки нов клиент/община/услуга могат както да се увеличават, така и да намаляват!). Вие например къде съхранявате Вашите дрехи – „централизирано“ в гардероба или подредени на xyz места?

  *Напр. при някой по-стриктни одити, различни от SOX или PCI, липсата на някое от следните:
  1. задължителна многофакторна автентикация за администраторите и потребителите
  2. HSM за приложенията
  3. Лог, който не може да бъде променян
  води автоматично до non-compliant.

  Но както и преди съм писал в този блог, най-малкото което можем да направим в случая е да подкрепим автора на блога (морално, технически или кой както може) във всички тези инициативи, тъй като те не само блокират порочните практики, но и повишават качеството ни на живот!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *