За технологиите и регулациите

Регулациите са нещо, което държавата налага на бизнеса, за да не нарушава той някаква по-голяма картинка – околна среда, конкуренция, права на потребителите, права на работниците, единен пазар и т.н.

Дали наличието на регулации по принцип е добро или лошо, няма да обсъждам сега. Ще приемем, че регулации има и ще има още дълго време, поне в Европа. И според мен това е добре. Разбира се, трябва да се регулират само неща, които има смисъл, и прилагането на регулациите трябва да е качествено, защото в противен случай повечето регулации генерират корупция. В този смисъл, без технологиите, повечето регулации са може би лоши.

Затова, в презентацията си на среща, организиране от Института за пазарна икономика на тема „Технологии и регулации“, опитах да поразсъждавам как технологиите могат да подобрят процеса на създаване и прилагане на регулации.

Технологиите могат да направят регулациите по-предсказуеми, по-лесни и справедливи за прилагане, по-обосновани и изобщо по-полезни. Например, използвайки (отворени) данни, можем да предположим дали дадена регулация е постигнала търсения ефект или не. И съответно дали да отпадне или дали изобщо да бъде въведена. Във Великобритания, например, имат процедура по оценка на въздействието на дадена регулация (включително на база на данни) и правила за отпадане на регулации при въвеждане на нови (ние също въведохме нещо такова). Но преди да си кажем „Аха! Те затова излизат от ЕС“ – Юнкер намалява законодателната дейност на ЕК, а британските експерти „дават акъл“ в Брюксел по темата, така че регулации да се въвеждат по-разумно (т.нар „Better regulation agenda“).

Ако пък имаме регистрационните режими, които държавата налага, заедно с правните им основания, можем да имаме автоматична оценка на въздействието на всяка нова регулация, а и лесен начин за едни бизнес да разбере кои регулации се отнасят за него, изцяло автоматично (нещо, което е залегнало под една или друга форма в проектите, които предвиждаме за следващите години).

А примерът с Убер (чийто представител също беше на срещата) в Естония, където данъчната администрация създава приложение, с което шофьорите автоматично декларират доходите си от Убер, е добра илюстрация как вместо регулацията да бъде „забраняваме Убер“, тя може да бъде „използваме технологиите, за да позволим спазването на съществуващите регулации“. А какво различава Убер от такситата? Че такситата разчитат на „репутация, гарантирана от държавата“ – т.е. ако има номер от общината, значи си годен за таксиметрови услуги. Само че вече има други, по-адекватни системи за репутация, и държавата може да се възползва от тях – като ги припознае и/или регулира дори – „ако системата ви за репутация и за проверка на надеждността включва X, Y и Z, то ние сме окей да не определяме кои шофьори са годни и добри и кои – не“.

Дали технологиите ще направят регулациите излишни – по-скоро не, защото причината за съществуването на регулации не са средствата за реализация на даден бизнес, а резултатите от тяхното прилагане. Но със сигурност технологиите могат да направят регулациите обосновани, гъвкави и удобни за бизнеса.

2 comments

  1. Малко философски ще се изкажа, ама може пък на някой да му се стори интересно. Човекът носи заложена в себе си нуждата от закони. Ще кажете „Има си наказателен кодекс и т.н.“ Да, но това не стига. Човекът има нужда от закон във всяка област на живота си. И там където няма писани закони, има неписани (те са особено многобройни в „личния живот“).

    Регулациите са нещо добро, защото отговарят на човешката природа, която и ги поражда.

    Това е моето технологично (наречие) некомпетентно мнение. 🙂

  2. Супер си го написал. За първи път виждам, някой да напише нещо по този въпрос, по който доста съм разсъждавал. Технологиите трябва да могат, където е възможно разбира се, да премахнат човешката намеса, и регулациите да се случват и съблюдават автоматично. Това ще оправи до някаква поносима степен бюрократичния хаос. Също така, трябва да може всеки желаещ да започне даден вид бизнес, да получи регулациите, които са валидни точно за неговия вид бизнес, да знае с какво трябва да се съобразява по закон. В противен случай му трябват консултанти да му направят „извадка“ и да го посъветват кое как. Аз имам електронен подпис и с нетърпение чакам да стане все по използваем. За сега на сайта на НАП съм се регистрирал и доста ми харесва цялото количество информация до което имам достъп. Искам да пробвам да си сменя постоянния адрес, но май няма да ми се получи. Има доста услуги на egov.bg, но не знам работят ли, някой гледа ли въобще, ако направя някаква заявка там ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *