Малко статистика от КАТ

Наскоро попитах КАТ по ЗДОИ (закон за достъп до обществена информация) за малко статистика за някои нарушения. (Идеално би било цялата статистика да е публична, но започнах с малка стъпка, особено предвид кампанията на кабинета на Бъчварова за отваряне на масиви от данни – така или иначе масивите ще станат достъпни в близко бъдеще).

Данните са за София (СДВР) за 2014-та. Ето табличката на наказателните постановления (НП):

Нарушение Общо НП Платени НП Неплатени НП % платени На стойност (общо НП)
чл.98, ал.1, т.6 (паркиране на <5 от кръстовище) 334 67 267 20% 16,700 лв.
чл.98, ал.1, т.5 (паркиране в/у пешеходна пътека) 79 28 51 35% 3,950 лв.
Нарушения от пешеходци 7,145

Защо точно за тези неща съм питал – защото са ми интересна тема (паркиране на ъгъла, пешеходни нарушения)

Не мога да направя твърде много заключения, но ще спомена по-очевидното. КАТ не може да си събира глобите. При този брой нарушения сумата може би няма да е голяма, но предполагам същите проценти са валидни и за по-често-санкционирани нарушения. Не знам как точно трябва да си ги събират – дали чрез НАП, дали при годишен технически преглед, дали при сключване на ГО. Може би просто нямат технологичното решение.

Другото е, че явно КАТ не вижда в паркирането по ъглите, проблемите, които виждам аз. 334 санкционирани нарушения за цяла година за цяла София е отчайващо (аз за 2 месеца съм разлепил 50 стикера и то само на фрапиращите нарушения, без да съм педантичен, т.е. за това конкретно нарушение съм „ефективен“ колкото КАТ). Пак подчертавам, че проблемът не е драматичен, така че може би са преценили, че няма нужда да се опитват (а може и да не са помислили).

При всички положения е важно да се гледат данни и решенията да се вземат на база на данни.

3 comments

  1. Привет! Похвално е това, което си направил! Наистина е жалко, че дори не могат да си съберат глобите …

  2. Сигурен ли си, че първия ред на таблицата съдържа коректни данни? Според тях средната глоба за това нарушение е 250 лева?

  3. Добър коментар. Явно не са дали събраните пари, а стойността на всички НП. Т.е. излиза точно по 50лв за нарушение. Коригирах колоната. Мерси 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *