Чиповете, които държавата ще слага на автомобилите, са грешно решение

ИААА (по-известна като ДАИ) ще слага чипове на автомобилите (по-конкретно – чипове в стикерите за технически преглед). Доста притеснителен подход с много проблеми и малко ползи.

Да започнем от чисто процедурните аспекти – на сайта на ИААА липсва информация за обществено обсъждане по въпроса. Такова има на strategy.bg, но там в мотивите изобщо не се засяга въпроса с чиповете. Това се случило миналата година, но за съжаление разбирам за него чак сега.

Измененията в наредбата са с цел маркиране на екологичните показатели на автомобилите, което само по себе си е добре, но не бих реализирал мерките чрез задължителен RFID стикер. В наредбата се говори за „стикер“ и единствено в приложение на края на наредбата става ясно, че ще има чип. Какви са проблемите (и ще извините техническите детайли, но и те са важни)?

  • Всеки може да прочете поне част от съдържанието на чипа. UHF RFID може да бъде четен на 5-6 метра, но в зависимост от големината може да стигне и до 30, така че със сравнително проста техника всеки може да записва номера на преминаващи автомобили през определени места.
  • Избраният стандарт не е предвиден за такива цели. EPCGlobal е стандарт, с който може да се заменят баркодовете за маркиране на продукти. Той не предвижда криптиране на данните. Според наредбата някои данни в чипа ще се „кодират“, но не казват как. Кодирането е некриптографска трансформация, т.е. не е нужен ключ, за да бъде декодирана записаната информация. Дори да е използван грешния термин, наредбата не казва кой създава и пази ключовете и как. Т.е. на практика дори „кодираните“ данни са достъпни за всички, или поне за „определени хора“. Тези данни включват технически параметри, но и административни такива – регистрационен номер, дата на регистрация, и др. Включва и доста данни, потенциално полезни на автокрадци, например.
  • Четенето на регистрационни номера става с камери, които трябва да са обозначени и са видими на пътя. Четенето на RFID чип става тихомълком и без да разберете, че някой го е прочел.
  • Обикновено такива чипове могат да бъдат клонирани (стандартът определя различни възможности за защита, но наредбата не казва какъв ще бъде използван). Т.е. на черния пазар ще тръгнат фалшиви чипове.
  • Не се предвижда нищо за екраниране на чипа или за неговото повреждане. Т.е. съвсем спокойно в един момент половината чипове в стикерите могат да спрат да работят.
  • Според изпълнителния директор на агенцията (който преди това работеше в КАТ и има репутация на добър професионалист), в чипа ще има данни за собственика на автомобила, а не само технически параметри на автомобила. Това би било безкрайно притеснително, но според наредбата не е вярно. Та г-н Рановски ли бърка, медиите ли са предали грешно думите му, или ИААА планира да сложи лични данни?
  • Няма нужда от това. Информацията за екологичния клас и останалите технически параметри трябва да се намира в централизирана база данни, а не да се размотава по чипове. Органите, на които им е нужна, ще могат да си я набавят по регистрационен номер на автомобила (чрез ръчно въвеждане или чрез автоматична проверка чрез камери), като за това ще остават необходимите следи, предпазващи от злоупотреби. Ако някоя община иска да контролира допустимите автомобили в дни с повишено замърсяване, да направи това с камери, а не с четци за чипове.

Смятам, че избраното решение е необмислено, грешно, потенциално скъпо, със спорна сигурност, криещо рискове от нерегламентирано следене (както от частни лица, така и от държавни органи), подлежащо на манипулации и излишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *