The Google toilet и какво значи „privacy“

Наскоро ми попадна следното видео, в което са събрани всички критики срещу googlefacebook и който „информационен гигант“ се сетите още) свързани с употребата на лична информация. Лична информация за даден потребител включва:

  • какви сайтове посещава
  • какви съобщения пише и получава
  • какво търси
  • какво съдържание харесва

Google и facebook използват тази информация за да предлагат реклами на потребителите, които са най-подходящи за тях. Видеото представя нещата по доста груб начин, а именно „Google знае всичко за вас“. Да, Google „знае“. (Spoiler alert!) Ако сте гледали Echelon Conspiracy, там системата е всезнаеща и всевиждаща, но никой човек не стои зад нея. Google като система има достъп до цялата тази информация, и я използва автоматично за да изпълни бизнес-целите на компанията. Но не може, чрез google, да се случи така, че ваш съсед да ви прочете пощата. Или жена ви да разбере какво сте говорили по телефона.

И хората недоволстват, че тяхната информация е достъпна до една система – един нежив организъм (в сферата на научната фантастика е този организъм да „оживее“, както в гореспоменатия филм). Аз няма нищо против.

Другият аспект (представен във видеото) е, че тази информация все пак е достъпна при поискване от властите. Но когато властите искат информация за някого, то нещата вече са доста сериозни. Бихме искали лична кореспонденция да може да се използва като доказателство в съда в случай на убийство, нали? „Властта“, или иначе казано – администрацията няма капацитетът да преглежда единични хора с цел да ги накаже, ако не живеят според определени норми.

И в крайна сметка идва най-важното – сиренето е с пари. Google предоставя десетки приложения с много високо качество напълно безплатно. Срещу това тя събира информация. И това го пише при регистрация (не с големи червени букви, но го пише). Ако човек толкова се притеснява, че машините ще превземат света, или че един ден в тоалетната му ще се появят командоси защото си е чатил с азиатки, да не се регистрира в услугите на google – просто е. Да протестираш срещу нещо, което ползваш доброволно е безсмислено. Ако човек иска пълно „privacy“, не ползва технологии и масови комуникации. Дали не може хем технологии и масови комуникации, хем нищо за човек да не е достъпно до света – ами не, взаимноизключващи се неща са.

Толкова големи масиви информация дават наистина голяма сила и може би е опасно тя да е съсредоточена в една компания. Но както казах, далеч не е само една – facebook, twitter, Microsoft също разполагат с доста информация. Но и да се притесняваме, че след 5 години google ще управляват света, полза няма. С клипчета в youtube (собственост на google) няма да се промени нищо. Ако някой толкова иска да промени нещо, да направи като Марк Цукерберг (facebook) и Джак Дорси (twitter) и също да събира информация с цел баланс на силите – само да помни – Don’t be evil 😉

4 comments

  1. Нещата са доста сложни и нееднозначни. Най-важното е да знаем какви рискове поемане без да изпадаме в крайности. Това ръководство макар и правено за САЩ върши работа и у нас.

    https://ssd.eff.org/bg/

  2. А дали Google като компания се е вече too big to fail в нашето общество? Можем ли да си позволим една компания да държи монопола над толкова много ежедневни услуги и информацията, свързана с тях? Какво ще стане, ако Google се срине?

  3. Ами google нямат монопол. Социалните мрежи имат доста информация от различно естество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.