The Google toilet и какво значи „privacy“

Наскоро ми попадна следното видео, в което са събрани всички критики срещу googlefacebook и който „информационен гигант“ се сетите още) свързани с употребата на лична информация. Лична информация за даден потребител включва:

  • какви сайтове посещава
  • какви съобщения пише и получава
  • какво търси
  • какво съдържание харесва

Google и facebook използват тази информация за да предлагат реклами на потребителите, които са най-подходящи за тях. Видеото представя нещата по доста груб начин, а именно „Google знае всичко за вас“. Да, Google „знае“. (Spoiler alert!) Ако сте гледали Echelon Conspiracy, там системата е всезнаеща и всевиждаща, но никой човек не стои зад нея. Google като система има достъп до цялата тази информация, и я използва автоматично за да изпълни бизнес-целите на компанията. Но не може, чрез google, да се случи така, че ваш съсед да ви прочете пощата. Или жена ви да разбере какво сте говорили по телефона.

И хората недоволстват, че тяхната информация е достъпна до една система – един нежив организъм (в сферата на научната фантастика е този организъм да „оживее“, както в гореспоменатия филм). Аз няма нищо против.

Другият аспект (представен във видеото) е, че тази информация все пак е достъпна при поискване от властите. Но когато властите искат информация за някого, то нещата вече са доста сериозни. Бихме искали лична кореспонденция да може да се използва като доказателство в съда в случай на убийство, нали? „Властта“, или иначе казано – администрацията няма капацитетът да преглежда единични хора с цел да ги накаже, ако не живеят според определени норми.

И в крайна сметка идва най-важното – сиренето е с пари. Google предоставя десетки приложения с много високо качество напълно безплатно. Срещу това тя събира информация. И това го пише при регистрация (не с големи червени букви, но го пише). Ако човек толкова се притеснява, че машините ще превземат света, или че един ден в тоалетната му ще се появят командоси защото си е чатил с азиатки, да не се регистрира в услугите на google – просто е. Да протестираш срещу нещо, което ползваш доброволно е безсмислено. Ако човек иска пълно „privacy“, не ползва технологии и масови комуникации. Дали не може хем технологии и масови комуникации, хем нищо за човек да не е достъпно до света – ами не, взаимноизключващи се неща са.

Толкова големи масиви информация дават наистина голяма сила и може би е опасно тя да е съсредоточена в една компания. Но както казах, далеч не е само една – facebook, twitter, Microsoft също разполагат с доста информация. Но и да се притесняваме, че след 5 години google ще управляват света, полза няма. С клипчета в youtube (собственост на google) няма да се промени нищо. Ако някой толкова иска да промени нещо, да направи като Марк Цукерберг (facebook) и Джак Дорси (twitter) и също да събира информация с цел баланс на силите – само да помни – Don’t be evil 😉

4 comments

  1. Нещата са доста сложни и нееднозначни. Най-важното е да знаем какви рискове поемане без да изпадаме в крайности. Това ръководство макар и правено за САЩ върши работа и у нас.

    https://ssd.eff.org/bg/

  2. А дали Google като компания се е вече too big to fail в нашето общество? Можем ли да си позволим една компания да държи монопола над толкова много ежедневни услуги и информацията, свързана с тях? Какво ще стане, ако Google се срине?

  3. Ами google нямат монопол. Социалните мрежи имат доста информация от различно естество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *