За линейките и циганските квартали

Лесно е да обвиним Петър Москов в расизъм, за изказването му, че няма да пуска линейки в циганските квартали. Та така той би оставил хора без полагащата им се спешна помощ. (използвам „цигански“, защото не намирам нищо пейоративно в думата. Ако някой смята, че използването на „ромски“ носи някакви разлика, готов съм да споря на лингвистичното поле).

Лесно е и да се закачим за популистката нишка и да пригласяме, че всеки, който има права, има и задължения. И оттам е лесно да започнем да развиваме тезата колко лоши са циганите, и как тормозят българите и вземат пари за помощи без да вършат работа и така нататък.

Но хайде да не минаваме с лесното.

„Циганска престъпност“ няма пред съда. Пред съда всички са равни (или поне би трябвало да бъдат). Само че циганска престъпност има в статистиката. И когато идентифицираме рискови групи и рискови райони, нямаме право да игнорираме статистиката. Нямаме право да си затваряме очите за проблемите, защото това не е от полза за никого. И когато кажем „175 от 227 нападения над медицински екипи са в цигански квартали“, това не е расизъм, а статистика. Расизмът може да дойде след това, а може и да не дойде.

Причините за „циганската престъпност“, естествено, са по-дълбоки, но тяхното решение минава през решения на цялостните проблеми на държавата и обществото, а това не е видимо на хоризонта. А защитата на медицинските екипи е приоритет за един министър (и не казвайте, че понякога е окей да ги набиеш, защото колкото и да са груби понякога, боят не е оценка за труда им). Дали предложените мерки са адекватни – не (защото са в конфликт с друг приоритет на министъра – здравето и живота на всички граждани), и е глупаво министър да прави емоционални изказвания по чувствителни теми. Но е нужно да се вдигне шум по темата.

За едно министър Москов определено не е прав – че трябва да се правят каквито и да било сделки с тарторите (наречени с евфемизма „лидери на мнение“). Тарторите дърпат цялата циганска общност надолу, пречат на интеграцията ѝ, а държавата удобно се разбира с тях, като оставя реалните проблеми нерешени.

Прочетох твърде малко рационални мнения, и твърде твърде много емоционални (включително това на министъра). И докато е добре обществото да не позволява етническа (и каквато и да била друга) омраза, то трябва да направим и следващата крачка – да се обединим около решение.

А решението може би е в това да накараме МВР да си върши работата по установяването на тези престъпления и по предаването на доказателства за тях на прокуратурата (и може би по охраната на медицинските екипи?). Откъдето вече да имаме бързи производства и осъдени. Само че (според слухове) МВР се разбира с тарторите, а редови полицаи дори прибират пари от незаконна циганска дейност, срещу бездействието си.

Ама да накараме МВР да работи е трудно, нали? Или пък не е наша работа? Някой ще пита ли МВР по законовата процедура (ЗДОИ) колко от тези побои е разкрило, и ще пита ли министерство на правосъдието колко осъдени има? Ще попита ли после защо процентът е толкова нисък? И ще попитаме ли дали пък законовата рамка позволява на полицаите да си свършат работата? Може би няма. По-лесно е да се тупаме по рамото, че сме изобличили един министър, а още по-лесно е да хвърлим вината за всичко върху един етнос.

7 коментара

 1. Съгласна с всичко казано. Но критиката към самото изказване не е маловажна, защото то е част от проблема според мен. Не знам дали трябва да имам очаквания за реформиране на една съсипана система, ако човекът, от когото зависят реформите, ограничава/превръща проблема с тази система до/в етнически.

 2. Това мисля са нюанси. Не вярвам Москов да превръща проблема в етнически, в най-лошия случай използва темата, за да си вдигне рейтинга в рамките на системата

 3. Не и умишлено, но го сведе то такъв. А ако по тази начин цели да буустне рейтинг, то тогава ми е трудно да видя принципни разлики м/у него и феновете на крайно десните течения, които обичат да яхат вълната на етническо противопоставяне заради рейтинга. Сиреч, тъжно е.

 4. @kr_iva:
  Проблемът няма как да избяга от етническо оцветяване, когато пряко касае едно етническо малцинство.

  Редно е да престанем да говорим за мнимата дискриминация/расизъм срещу циганите, а да се концентрираме върху въпроса как да бъдат защитени българските граждани, в частност лекарите от „Бърза помощ“.
  Многократно в дискусии по темата съм изтъквал необходимостта от спешни мерки срещу циганската престъпност. Тя е точно такава: циганска. Няма защо да го крием. Престъпленията извършвани от тази етническа група са част от нейната култура. Ако не го разберем още дълго ще говорим за абстрактни престъпници и абстрактни престъпления. Престъпниците в случая с циганите се създават от начина, по който това малцинство възприема законите на страната ни и начинът по който държавните органи се отнасят с тях. Налице е малцинство не уважаващо правилата и държавни органи нежелаещи да ги принудят да ги уважават.

  Време да разберем, че всяка етническа група има интереси. Всяка група се стреми да ги защити по един или друг начин, често за сметка на другите. Няма нужда да се срамуваме от това, че сме българи, които имат интереси. Няма нищо срамно в това да казваме, че защитаваме интересите си . Няма нищо срамно в това да опровергаваме доморасли правозащитници, които ни приписват мними и чужди грехове. Няма нищо срамно в това да демонстрираме, че българската култура и история ни правят причастни към европейската цивилизация, към която циганите никога не са принадлежали. Няма нищо срамно да твърдим, че България трябва да бъде модерна, бързо развиваща се страна, а не екзотичен резерват за социално инженерство, в който интеграторите изпробват демодирани леви теории за сметка на българските данъкоплатци.

  За да не злоупотребявам повече с домакина, за финал ще си позволя да публикувам линк към една статия на недолюбвания от мнозина Калин Руменов, но лично аз смятам, че написаното от него е точно на място по темата:

  http://novinar.bg/news/linejkata-da-e-po-barza-ot-katafalkata–zadalzhitelno-li-e_MzU1OTsxMQ==.html?

 5. Живеем в един свят на лепене на етикети. „Расизъм“ вече се лепи на всичко, което не ни харесва. „Фашизъм“ е след него. Измежду своите познати нямам и 2%, който да ми обяснят какво е фашизъм. Можеха да прочетат статията в Wikipedia, но … С расизмът е същото. Човек може да скъса учебника по биология като чуе какво се определя като раса с етикета „расизъм“.

  Аз етикети няма да лепя. Омръзнало ми е от тази нискоинтелиентна игра за псевдоинтелектуалци. Направо по темата. Съгласен съм с Божо за това, което е написал. Освен това крайно време е някъде някой да се сети, че циганите трябва да почнат да спазват законите и да се цивилизоват, ако искат да имат статут на равноправни граждани. Ако аз съм прасе и живея във вашия блок, но не съм циганин вие със сигурност ще не изритате и ще ме имате за втора ръка човек. За циганите обаче не е така. Те могат да си ползволяват да бъдат и трета категория хора и вместо да им се иска сметка защо се държат така започват обвинения срещу тези, които забелязвам проблема и открито си казват, че не го харесват. Ако някой не иска да се цивилизова и да бъде човек, вината не е във вас, а в него. Ако някой е абдикирал от човешкото в него, не сте виновни вие – той е виновен. Дори при масовото обедняване в България и почти оскотяване, масово не-циганите са все още хора. Явно намират сили да бъдат без никой да ги задължава. В този смисъл е брутална несправедливост точно те да бъдат обвинявани за расисти само, защото не искат да живеят до гето и да общуват с някой съзнателно избрал да живее в друга (направо геологическа) епоха.

  Престанете да карате успелите да се чувстват виновни за успеха си. Търсете сметка от неуспелите за техния неуспех. Ако изобщо вярвате в равенството на възможностите на хората независимо от цвят на кожата, очите или дължина на члена.

 6. Всъщност, това, което Москов го предлага е факт – поне що се отнася до ЮК. Тук има черен списък съдържащ адреси на които се е стигнало до физическо насилие срещу екип на Бърза Помощ. При повиквания на такива адреси линейките пристигат само ако бъдат съпроводени от полиция. Това получи оглас наскоро заради случай при който заради изчакването на полицейски съпровод екип на Бърза Помощ пристига със закъснение (http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-27883981).

  Мисля, че подобно решение би било напълно резонно и в България. Разбира се, решението не е идеално (въпросният случай илюстрира един от недостатъците) и може да се мисли за подобрения (например давност – ако в продължение на определен период няма никакви прояви на насилие в съответния район). Но като цяло предложението на Москов е много смислено.

  Въпросният случай ме подсети за друго – защо статистиката за повикванията не се направи публично достояние? Нека се види къде ходи Бърза Помощ, кога и за какво. Всеизвестно е, че циганите като цяло ползват Бърза Помощ като заместител на медицинската помощ като цяло – тъй-като не плащат осигуровки и не биха получили такава в здравните заведения. Изобщо, сигурен съм че ще излязат доста интересни patterns ако въпросната информация бъде публикувана.

 7. Добра идея, данните на Бърза помощ да се публикуват като Open Data. Ще видим какво може да се направи по въпроса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *