За лошия материал, чипа и личния пример

Бойко беше казал, че в България човешкият материал е лош. Друг „месия“ (царят) беше казал, че българинът трябва да си смени чипа. Ще се опитам да дам на тези две реплики контекст, в който да не бъдат обидни и скандални. И предварително пояснявам, че ще използвам обобщения, така че може да се успокоявате с „това не важи за мен“.

Българинът е лош член на собственото си общество. И не разбира това. От тази гледна точка той е „лош материал“ за обществото, и е нужно да проумее това, за да го промени.

Българинът пречи на останалите и това не го смущава. Паркира на тротоара, засича другите шофьори от грешна лента, пресича неправилно, създавайки опасност за цялото движение, прережда се на опашки, пуши, докато другите се хранят, прави ремонт в събота сутрин, вдига шум през нощта, хвърля си боклука безогледно, иска подкуп, за да си свърши работата, дава подкуп, за да получи предимство пред останалите, усложнява процедурите, за да може да прибира за себе си, прави партийни назначения, пречейки на способните хора, налага партиен рекет, пречейки на добрите предприятия.

Дали човек е лош, защото е спрял на тротоара или е пуснал бормашината в 7 в събота? Не. Но е лош член на обществото. И когато мнозинството членове на обществото са „лоши“, то и обществото е лошо. Не само защото обществото прави всичко от горния абзац, а и защото го счита за нормално. Винаги ще има един идиот, който ще паркира на тротоара, и винаги ще има един жалък бюрократ, който ще иска подкуп, за да си свърши работата. Но той не би могъл да вирее в среда, в която това не се счита за „нормално“.

Редовно има някой, който казва „ще оправим едкоеси, като създадем правила“. Но правилата не се спазват, просто защото ги има, а когато обществото иска те да се спазват. Механичното добавяне на правила е малко вероятно да има успех. Особено предвид умението на българина да заобикаля тези правила.

И какво от това? Ами всичко. Не живеем добре, защото сме лошо общество. Политиците ни крадат, защото сме лошо общество. Нещата не работят, защото сме лошо общество. Няма как да живеем добре, когато си пречим взаимно; няма как политиците да не крадат, когато всеки би присвоил нещо общо, стига да имаше възможност; няма как нещата да работят, когато се счита за нормално те да не работят.

Затова е глупаво да се оправдаваме с конспирации, с лоши политици, или да търсим месии и лесни решения, които „да ни оправят“. Оправянето минава задължително през подобряване на обществения материал. А за да се оправи той, първо трябва да осъзнае, че е лош; да си смени чипа, с който обработва реалността около себе си.

Как? Нямам готова рецепта, колкото и да ми се иска. Единственото, което мога да предложа, е личен пример и лична гражданска активност. С цялата наивност и с всички рискове на това. Но пък съм убеден, че друг начин няма. И че не сме лош материал по принцип, и главната ни платка е достатъчно добра. Но трябва да се занесем на поправка. При себе си.


(снимка: one publication)

9 коментара

 1. оправданията „трябва да си сменим чипа“ са забавни, но нямат връзка с реалността. имам познат, холандец който живее в италия, който смята да се мести в българия. един от аргументите му е, че корупцията в българия е по-евтина от италианската. англичани са ме питали колко се очаква да бутнат ако ги спрат за превишена скорост. хората се нагаждат към обществото, „чипа“ можем да си го сменим само като се преместим в общество което е съвместимо с чипа който ни харесва.

 2. Англичаните са те питали, може би защото знаят, че тук се бута. Там камерата кафе не пие. За Италия не знам. Но това са анекдотични примери извън контекст – ако твоят приятел се занимава с производство на оръжие би било различно от това да има мебелна фабрика.

  Но така или иначе имаме две опции – или приемаме, че нещо не е наред, или приемаме, че „тука е така“. Не искам да приемам второто. Не искам и да бъдем холандци или германци. Искам да сме по-адекватно общество просто.

 3. Много вярно .

  Всички така правят е трагично обяснение ,когато някой нарушава правилата . На пръв поглед е наивно ,но пък е честно да не правим като всички ,които нарушават правилата .Следващото е да обясняваме защо трябва да се спазват правилата , на тези ,които ги нарушават .

 4. Това със сменянето на чипа има смисъл само, ако притежателят му иска да се промени. Аз не смятам, че чипът има накъде повече да се променя по простата причина, че у нас всичко си е подредено точно така, както си го искат хората. Майките с количките си заобикалят колите по тротоарите, шофьорите си плащат на катаджиите, родителите чакат на смени пред детските градини, за да си запишат децата и т.н. Недоволните от всичко това са една малка бройка хора, чийто глас няма как да бъде чут. А ако бъде чут, ще им бъде обяснено, че не му е мястото в тази държава и като искат по-добра, да ходят някъде другаде. Пример, група хора правят протест и биват оплюти от останалите, че са им запречили кръстовището и им нарушават правата на свободно придвижване с автомобил.

  Още като се родят, на българчетата им се набива в канчетата, че колкото пъти великите им предци са се опитали да си надигнат главите, Великите сили са ги посичали и това е основната причина да сме на този хал. Все някой ив пречи и каквото и да правиш, не можеш да промениш тежката си съдба. Когато от дете си заразен с този вирус, няма начин да превключиш и да потърсиш причината в себе си. Обречен си цял живот на мазохистичното удоволствие да недоволстваш.

  Затова обяснението, че хората не са лоши, ами са лоши членове на обществото, според мен, не може да подейства мотивиращо. Това е все едно да обясниш на ученик, който е убедил съучениците си да избягат групово от час, че носи отговорност за целия клас. Пакостникът няма да се впечатли. За него личният успех, че е успял да увлече 30 човека винаги ще тежи повече от конското, което са му теглили учителките.

  Единственото спасение от липсата на ред, за мен е, като се показва на хората с нагледни примери, как неспазването на правилата им вреди персонално. За съжаление това означава, че системата трябва да е направена така, че да е в пъти по-неизгодно да платиш подкуп или да паркираш на тротоара. Става сложно и не може да се осъществи от днес за утре.

  нещото, с което може да се започне, обаче, е да се излезе от това непрекъснато циклещо мрънкане и недоволстване и да се стимулират хората да вършат нещо конструктивно, да създават нещо за себе си, нещо, от което да виждат резултата и въобще, да се стимулират всякакви прояви на инициативност у хората. Защото в крайна сметка, не подкупите и липсата на строг ред в обществото го съсипват, а безидейността и затъпяването на човеците в него. Ако беше иначе, някои държави отдавна нямаше да съществуват, включително, може би, Италия. Там хората може да плащат подкупи на поразия, за да си отворят едно фризьорско салонче, но досега не съм чул някой италианец да обяснява, че те са вечно прецакани. Даже напротив, ще ти обяснят за пицата, за Нутелата, за футбола и то така, че да те убедят и на тебе да ти стане кеф.

 5. Да. Но! На практика, ти искаш да приемем християнството. Разбираш ли го? А модерността отдавна, напълно и окончателно е отхвърлила християнството – този опиум на народите. Християнството е старомодно, смешно и напълно несъвместимо с модерния начин на мислене и живот.

 6. Къде видя Християнство? Алтруизмът, или по-скоро общественият такъв не е собственост на никоя религия, и освен това е доста практично нещо – даваш малко от себе си и получаваш много насреща.

 7. Няма нищо общовалидно за българите и изобщо за всеки един гражданин на дадена нация, етнос или религия. Мисълта ми е ,че не може да се каже , българите са или само трудолюбиви
  ( възприето “ комунистическо“ твърдение) , или само мързеливи( твърдение в наши дни). В тоя ред на мисли , провел съм много срещи, инспирирани от дейността ми , свързани с финансови консултации , и считам че кардинална промяна на „мисловния“ модел е нещото , което ще ни поведе напред. Дай Боже, Божо, да е по-скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *