Електронна идентификация [лекция]

В четвъртък парламентът прие на първо четене закона за електронната идентификация (разяснения)

По същото време беше готово видеото от лекцията ми на OpenFest за електронна идентификация, която включва кратко разяснение на закона и какво възнамеряваме да правим:

Слайдовете са тук:

Дискусията, за която помолих на OpenFest, се случва тук – можете да се включите.

Както отбелязвам в лекцията, опитваме да се поучим от опита на останалите, включително от грешките им, и да направим добра схема за идентификация. Надявам се идентификаторът да е и в личните карти (зависи дали парламентът го приеме), за да може всеки да го ползва лесно и да не струва нищо (освен евтин четец).

4 comments

 1. Здравей, не можах да намеря e-mail за връзка с теб, затова пиша тук…искам да помогна с електронното управление и електронното гласуване. Успех!

 2. Здрасти. За начало можеш да се включиш в някоя от темите тук: http://discuss.government.bg/

  иначе пиши на b.bozhanov at government.bg ако имаш и други идеи

 3. Привет, Божо,

  Хайде като първа стъпка да включите TLS на всички портали на държавни институции. Несериозно е да ни препращаш към държавен адрес, където, за да се включи човек трябва да се регистрира, а връзката да не е криптирана. Гледам конфигурирал си твоя блог да ползва услугите на Let’s Encrypt, т.е. имаш идея за приемливо решение докато бъдат издадени официални сертификати. А защо си оставил незащитената връзка все още да работи не ми е ясно? – това последното го разбирай като подсказка, а не критика. Та да се върнем на държавните портали – хайде защитете ги най-после, че е безобразие да се обявява официална информация без никаква защита.

  Поздрави
  Любо

 4. @Любо – година след този пост прокарахме наредба, в която пише именно това – всички държавни сайтове трябва да ползват HTTPS, включително се споменава и Let’s encrypt. Просто отнема време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *