Ставам съветник за електронно управление

По принцип надали на някого му е интересно, когато започвам нова работа. Но този случай е различен. От днес съм съветник за електронно управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Обявявам го, защото така или иначе съм на публична длъжност и името ми ще се появи на сайта на Министерски Съвет, а и тъй като пиша редовно (и ще пиша) за електронно управление, е добре да се знае в какво качество го правя.

Как се стигна до това? С Общество.бг правехме много срещи с всякакви държавни институции, във връзка с отворен код, отворени данни, електронно управление и какво ли не. Кампанията за отворен код даде резултат (макар и да има само малка част от заслугата), а порталът за отворени данни, направен изцяло от Общество, работи. В даден момент от кабинета на г-жа Бъчварова прецениха, че би било полезно някой от нас да помага с всички дейности по електронното управление, поради което отправиха покана някой от нас да заеме свободен щат за съветник. Избрахме мен, тъй като ми беше най-възможно от гледна точка на заетост (ще мога да продължа да работя на половин работен ден за холандската компания, за която работех досега, тъй като позицията в Министерски съвет е също на половин работен ден), тъй като имах най-много опит с електронното управление (работил съм известно време по него като програмист преди 5-6 години), и имам най-ясна представа от това какво има, какво няма и какво може да има (ето CV). Отне известно време за изчистване на бюрократични пречки (за да си получавам заплатата от холандците, имам фирма, на която съм и управител и единствен служител. Но като заемащ публична длъжност, нямам право да съм управител, та трябваше да коригирам това. Конфликт на интереси няма, разбира се – ако някой иска ще му дам ЕИК, да следи дали прави нещо повече от работата ми с ТомТом). Но от днес съм в длъжност.

Държа да отбележа, че позицията е експертна – макар чрез все пак ще „провеждам политики“ – нямам никакви партийни аспирации към ГЕРБ или която и да било партия.

А защо ставам съветник? Защото в момента има реална възможност нещо да започне да работи, но малко (макар и мотивирани) хора, които се занимават с това. А смятам, че техническата грамотност е ключова за устойчивото реализиране на електронното управление. Не че ще напиша аз всички системи, но много от системите не функционират по предназначение именно заради разни „дребни“ технически детайли, които човек с опит като моя може да поправи. Мотивацията ми е под мотото „искам най-накрая да имаме електронно управление“. Включително заради мен самия – защото мразя бюрокрация, и мразя неработещи неща около себе си. Другата част от мотивацията е предизвикателството – да мога да помогна с нещо, което досега толкова години не е работело.

„Отиде и този на държавната хранилка“ сигурно ще си кажат част от хората. Не знам имам ли право да си оповестявам заплатата, но е достатъчно да кажа, че в последния месец съм отклонил доста предложения от частния сектор за 6 пъти по-голяма заплата. Така че не се притеснявайте, че ще ограбя държавата – няма, и се надявам КПД-то ми да е несъразмеримо със заплащането. А ако не вярвате, че има хора, които работят „на полза роду“, не знам дали мога да ви убедя. Поне не сега. След като свършим работата, може и да мога. А дори да обещая, че няма да влизам в схеми, това само с обещания не става. Трябва да се покаже. Поради което ще има максимална прозрачност на действията ми (извинете за клишето). Т.е. по всички канали (тук, туитър, фейсбук) ще е ясно какъв е прогресът.

А каква работа има да се върши? Много. Още дори не знам целия обем. И не е само „даване на съвети“, както може би звучи. Дигитализацията на всичко, вкарването на всичко в законови рамки (да, ще трябва и да консултирам закони, освен да се занимавам със софтуерни системи), внедряването на всичко това, е много работа. Но освен отворените данни и код, част от целите са ми след нова година не просто да е незаконно (по АПК) държавата да ви иска данни и документи, които вече има за вас, а и да може да си ги набавя бързо и лесно. Защото ако служителите в агенция Х не могат с един клик да получат свидетелството ви за съдимост и акта ви за раждане, то най-вероятно ще ви го поискат, дори да е незаконно, защото пък вие няма да ги осъдите. Но в мащабите и в правната система на държавата това е по-сложно от „една проста заявка към базата данни“.

Надявам се да помогна за изграждането на най-накрая работеща „електронна“ държава, в която административната тежест за граждани като мен да е 2 клика на мишката, и в която е много по-трудно да покриеш или изгубиш информация, и да правиш „схеми“. Дали ще стане зависи от много фактори, които не искам да са ми оправдание. Нямам намерение да се заседявам там с години, а само до момента, в който нещата спрат да се движат напред (или до момента, в който спра да се чувствам добре там).

Приемам коментари и критики, разбира се. Стига да са различни от „това ли е най-големият проблем на държавата“. Не е най-големият, но е проблем, а аз от това разбирам – от технологии.

76 comments

 1. Страхотна новина. Ясно беше, че без експерти няма да станат нещата. Да репортваш често какво се случва и какво не, и това което не се случва какви са пречките – политически, технически или организационни. Успех!

 2. Честито! Надявам се с хора като теб най-сетне държавната машина да се задвижи по-ефективно към електронно управление.

 3. Супер! Дано да ти дадат възможност да използваш КПД-то си;)

 4. Успех, Божидаре! Това е знак, че в управлението има воля нещата да се променят за добро. Вярвам в Общество.бг.

 5. Обнадеждаващо звучи! Дано често не ти слагат пръти в колелото и работата, която вършиш да види бял свят!

 6. Успех и респект за благородното начинание! Надявам се след време много хора да те благославят за това, че си участвал в това да им направиш живота по-лесен. 🙂

 7. Това е много добра новина! Желая ти много успех!!! 🙂

 8. Успех, това е много добро начинание, дано повлечеш крак!

 9. Успех и дано да се случат нещата в електронното управление.

 10. Успех ! И ако имаш нужда от помощ ние сме наоколо.

 11. Поздравления!
  Помнете кое според Вас бе важното?
  1. Да не се допуска през ИТ проектите да се перат парите на държавата.
  2. Да се определят онези проекти, от които държавата и нейната администрация има крещяща нужда, а не тези с които ще бъдат изпрани нова порция пари през следващия програмен период.
  3. Да се реализират тези проекти и да се внедря програмите в 100 000 работни места -това е българската администрация.
  4. Тази администрация с новите програми да почне тя да обслужва гражданите и фирмите с програмите, които сме и направили и които са полезни за крайния служител.

 12. Успех!
  Дано имаш възможността, не само да пишеш и поправяш нещата, но и да накараш изпълнителите да го правят както трябва!

 13. Да, качеството на изпълнението е важно и си представям, че ще мога да влияя на качеството на технологичните решения.

 14. Хвала Божидаре! Хвала Божанов!
  Експерт към правителството е голяма отговорност, НО дава много възможности… основно дава правото на някой кадърен публично И С ОСНОВАНИЕ да мрънка за некоректност или некадърност. От опита ми скромен до сега рядко проблемите са в умишлени пречки, а по-скоро в множество неуредени детайли. Един такъв човек който може да придобие поглед над нещата и да си защити идеите може да спомогне много за проекта. Радвам ти се още от времето когато броеше колите на светофара на „Строителния“. А най-якото е че ще мога да кажа вече „не мога, ще пия уиски с един експерт от кабинета“ 🙂

 15. Прекрасна новина!Много успех и дано изпълниш всичките си проекти!

 16. Успех! Чудесна новина! Крайно време бе нещо такова да се случи, а ти наистина си един от най-подходящите за ситуацията и позицията хора.

  Не влизай в обяснителни режими. Така или иначе ще се намерят критикари – винаги, каквото и да си, или да не си направил. Просто прави каквото трябва! Искрено стискам палци! Резултатите ще са от полза за всички!

 17. Браво, много съм радостен че човек като теб може да се нагърби с непосилно отговорно нещо за много други!
  Успех ще следя развитието

 18. Успех! И да не ти пука от „плювателите“.
  И най-добре да работиш, и най-много полза да допринесеш, винаги ще има хейтъри, така че действай, както знаеш!

 19. Добра новина за България. Успех, Божо!

 20. Дано освен за поправянето на „дребните“ технически проблеми ги съветваш да мислят и за реалните проблеми на хората, които софтуерът трябва да решава. Защото колкото и отворени да са данните и колкото и работещ да е кодът при липса на дизайн процес, фокусиран върху хората, резултатът си остава неработещ продукт или услуга.

 21. А да повлечеш крак, дано и все повече институции да последват тоя пример. Всъщност, аз също съм в държавна институция, където нуждата от подобен съветник е все по-голяма, но си трябва пример как точно да станат нещата, та да знаеш, че ще те дам за пример и ако стане работата, се надявам да посочиш достойни кадри и за нас. 🙂

 22. Браво, гордея се с хора като теб! Един ден ще има минимум улица на твоето име.

 23. Поздравления!
  Кадърен човек за съветник … нещо добро.
  Не бързай да се разочароваш и се пази от политиката – тя е мръсна к*ва.Обезателно се пази от обвързване.
  Бъчварова е хитра и умна,но … !
  Надявам се да не те похабят в политически игрички,а да имаш възможността да помогнеш с това от което разбираш!
  Успех!

 24. Не се познаваме, Божо, но пожелавам искрен успех с начинанието. Радвам се да видя човек на ИТ общността в София да бъде част от процесите, които се случват на по-високо ниво. Имаш пълната подкрепа на „съидейниците“ си и опасенията ти, които си описал в блог поста, са безпочвени и само в твоите представи 🙂 Успех!

 25. Не е ли добре като начало да се види защо досега все отхвърляха готовия софтуер за електронно правителство, който естонците ни предлагат безплатно от много години? А те вече отдавна си го ползват успешно във всички сфери. Успех!

 26. Поздравления, Божо и много успехи ти пожелавам !

 27. Успех!
  1. Направете така, че текстът от закона за електронното управление
  Еднократно събиране и създаване на данни
  Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните.
  (2) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях.
  да работи във всички случаи! Даже и да няма online връзка. Щом гражданинът може да си пусне молба за скица, да я получи и да я занесе на някой чиновник, защо да не може и чиновникът да го направи! Още повече, че в общините това може да е в съседната стая!

  2. За пример да Ви са:
  a. Търговския регистър
  b. Свидетелство за съдимост
  c. НАП
  d. Агенцията по геодезия, кадастър и картография
  3. В Агенцията по вписванията е голяма трагедия!
  4. Основни врагове са Ви
  a. Закона за личните данни
  b. Юристите
  c. Юристите
  d. Юристите
  5. Регистрите за електронна съвместимост ги махнете! Там бюрокрацията е толкова голяма,че по-добре да ги няма. Системата трябва да е разпределена. Всеки си публикува данните и интерфейса и който го интересува да ги ползва!
  6. Успех. Кольо Маринов

 28. @Ивайло Тинчев
  то е добре да се види защо, ама е по-важно да се види можем ли да направим като тях. А всъщност имаме нещо като копие на тяхната backbone система, на която целият процес може да стъпи. Дали е добра като естонската, предстои да разбера.

  На останалите, благодаря за подкрепата.

 29. Поздравления Божо, ти намери призванието си 🙂

  Оттук нататък нещата предполагам ще стават само още по-интересни за теб, а отвъд канализирането на основните обществени електронни услуги има сигурно още много какво да се измисли и създаде.

  Успех!

 30. Да не те разочаровам, но скритата цел на електронното правителство е никога да не заработи или поне да не работи така както ти си го представяш. Основния приоритет на държавата е създаването и опазването на работни места а администрацията е мястото, където това се случва най-добре. Всякакви технологични нововъведения и оптимизации там биха съкратили оперативната работата на колцина служители и те трябва да бъдат освободени. Нещо което никога няма да се случи по генерални причини за борба с безработицата. Дори и да стане шанса е да бъдат преразпределени да генерират нови ‘административни помощи’ на друго място където и в момента няма нужда от такава.

 31. Здравей, не се познаваме, прочетох блога ти, шернат от Наков. Поздравления за позицията!
  Аз съм IT специалист, занимавам се основно с поддръжка на фирми/офиси.
  Ако мога да ти помогна с нещо – насреща съм, пиши ми!

 32. Успех! И да не забравиш като е готово да го изтестваш, навличайки си гнева на голяма група от хора (примерно руснаците) 🙂

 33. Чудесни новини. Поздравления за нас, успех на теб, Божо.

 34. Много съм щастлив да прочета всичко това, защото и аз така мисля от години, и също като теб работя на „ползу роду“, въпреки че от 2006-та година получавам предложения за доста повече пари. Твърде е възможно пътищата ни да се пресекат, по време на работата ти. Пожелавам успех от сърце, и дано да се преборим с корупцията и бюрокрацията!

 35. Здравейте,
  какъв опит по-конкретно опит имате и каква е Вашата визия за електронното управление?
  Цитат „работил съм известно време по него като програмист преди 5-6 години“ според мен не е голям опит.; още повече, че нещата в сферата се промениха значително.

 36. …в допълнение към предишния ми коментар:
  видях, че сте работили в Матерна, които направиха едно нещо наречено ЕСОЕД. А Онтотекст АД не са ли част от Сирма?
  Сирма определено имат интереси в електронното управление.
  И Иван Станев, преди Дуректор на дирекция електронно управление в МТИТС, имаше отношение със Сирма.
  Как ще отговорите на онези, които ще помислят, че има конфликт на интереси?
  Иначе, добре дошъл е всеки, който има идеи, но не технологиите са проблемът в електронното управление.

 37. Държавната служба на ниво „политически кабинет“, по заплата, екстри и привилегии, бие около 99% от офертите на частния сектор, вкл. добре платените работни места на програмисти и сис-админи. Та това е добър избор в живота – високо поставен държавен чиновник 🙂

 38. успех.Дано обстановката не те демотивира бързо.

 39. Нищо подобно. Ако кажете какви „екстри и привилегии“ имате предвид, ще ги коментирам. А като заплата – казах как стоят нещата – разликата е в пъти. Дори когато бях само с 2-3 години опит, заплата ми беше по-висока от тази на премиера.

 40. По същество:
  – да, работил съм в Матерна, откъдето дойде и интересът ми към проектите. След това съм ги следил и комуникирал с институциите, за да съм в течение с това какво се случва. Назад из този блог има доста коментари по теми от е-управлението, включително идеи и архитектури.
  – Матерна не е правила ЕСОЕД, а само го ползваше. Стемо направи ЕСОЕД, като в някакъв момент беше в консорциум с Матерна (аз започнах работа при вече работещ ЕСОЕД)
  – Онтотекст формално е под шапката на Сирма, но реално няма нищо общо – не ми е известно да има каквито и да било проекти за електронно управление. Най-много някой проект с научна насоченост и европейско финансиране.
  – Това, че съм работил в дадена фирма защо би било конфликт на интереси? Аз вече не работя там, напуснал съм доста отдавна. Освен това и няма да имам думата при решенията коя фирма да спечели даден търг (Онтотекст със сигурност не биха участвали, защото им е извън темата на работа; за Матерна не знам)
  – Да, основните проблеми не са технологиите. Но технологични проблеми съществуват, и без и те да се решат, няма как да се случи.

 41. Искрено се възхищавам на амбицията на този млад човек да работи „на ползу роду“! И на начина, по който заявява новата си позиция. От всяка дума блика искреност в намеренията му и силно желание да се подобрят нещата в страната ни. Не е тайна за никого, че държаваните служители ежедневно, ежечасно се гаврят с хората, с всички нас, които им плащаме осигуровките. Пожелавам успех от сърце, и дано да се преборим с корупцията и бюрокрацията! Успех, Божо!

 42. Браво и успех!

  Един съвет ако случайно прочетеш този коментар – може да вземеш поука от нашите съседи естонците как да се оправят подобни системи, няма нужда да се измисля топлата вода, те са доста успешни вече. Може да се пробвате и да привлечете експерти от там, все пак вече са се сблъсквали с повечето проблеми 🙂

 43. Да, естонския опит е нещо, което гледаме. Той не е на 100% приложим директно, но това, което е, ще използваме.

 44. В коментарите по горе се споменава естонския опит.
  Не забравяйте, че когато се опитаха да си махнат комунистическите монументи(грешно наричани паметници), анонимно от Русия получиха една от най-силните DDoS атаки регистрирана досега.

  Не бяха съборени само банки, беще им блокирано и електронното управление.

  В момента ние имаме обтегнати отношения с Русия като държава членка на ЕС.
  Уязвими са не само банките и въздушното пространство.

  Въпрос на националната ни сигурност е електронното ни управление да е децентрализирано.
  В този ред на мисли аз бих се радвал Георги Шарков да съветва вице премиера.

  „Назад из този блог има доста коментари по теми от е-управлението, включително идеи и архитектури.“

  За да може повече сериозни хора да ги прочетат и коментират, трябва да са кратки, конкретни и без литературна стойност. И тримата добри програмисти които познавам, нямат нито профили в социални мрежи, нито имат време да четат блогове. Та много ми е трудно да ги накарам да помагат, защото за тях този начин е унизителен.

  Това е градивна критика! Чисто сърце на тази позиция е по-важно от технически опит поне в състоянието което се намираме. Така че дерзай.

  Отностно ниската заплата, да не ти пука. CV-то с този ред вътре ще ти се отплати, усилията си заслужат дори да не са успешни.

 45. Честито за новото назначение! „Държавната хранилка“ в този смисъл е постна и едва ли някой лесно може да напълнее 😉 Дано не се измориш от борбата с вятърни мелници, както на моменти ще изглежда работата ти. Много често номенклатурата си набавя свежа кръв само за да я изпие и да оправдае действията си – BEWARE!!!
  Хората, които се занимават с това, не са малко! Друг е въпросът, че при тотален отказ на „upstream“ администрация, умишлено съкращаване на бюджет и принуда да се търси финансиране само по проекти (което, само по себе си, насажда умело изградени порочни практики) е лесно да се демотивираш…
  Много се надявам, че идва края на усвоението на средства по проекти, по които се прави нещо отдавна направено, но по специално измислена за целта нормативна уредба…

  За да сполучи най-после начинанието инициативата за отворен код трябва да се превърне в задължителна! Или се закупуват и внедряват готови решения, каквито на пазара има отдавна, или се прави нещо ново, но с отворен код. И непременно трябва да се преразгледа вече коментиран текст от Закона за защита на класифицираната информация.

  Ще си позволя да се съглася с мнението на #64 за „естонския опит“. Този опит е измамно привлекателен, но в основата си не олицетворява демократични ценности, дори правото на избор. Няма особена защита срещу злонамерени действия от страна на държавни органи или техни служители. Старите демокрации ги хвалят, защото не им искат пари за това. Но внедряват ли „челният“ им опит???

 46. Браво, шапка свалям!

  По-лесно е да се критикува, трудното е да се промени системата.
  Радвам се, че има хора като теб, които имат хем уменията, хем желанието да променят нещата към по-добро.

  Успех!

 47. Здравей,

  Може ли да се намери и прочете концепцията и доклада по решението на МС от 10 юни т.г.:

  И З В Л Е Ч Е Н И Е

  ОТ П Р О Т О К О Л № 23

  ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
  на 10 юни 2015 година

  Д Н Е В Е Н Р Е Д:

  Р Е Ш Е Н И Я:

  19. Доклад за приемане на Концепция за създаване на Държавна агенция „Електронно управление”.

  1. Приема Концепцията за създаване на Държавна агенция „Електронно управление”, одобрена с решението по т. 1 от Протокол № 2 от заседанието на Съвета за административната реформа на 22 май 2015 г.

  2. Секретарят на Съвета за административната реформа до
  25 юни 2015 г. да организира изготвянето на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление и промени в други релевантни нормативни актове, чрез които да се регламентират създаването, правомощията и функциите на Държавна агенция „Електронно управление” и на Държавно предприятие „Единен системен оператор”, както и прецизирането на правомощията и функциите в областта на съобщенията и информационните технологии, които се запазват в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

  Текста го свалих от сайта на МС чрез Информационна система за правна информация на Министерски Съвет от http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=GiRh4cCS/TDB4FXg4it/2w==

 48. Добър ден,

  Какво става с обещанието за намиране на концепцията (виж пост #67)? Не излиза в публичното пространство, а би трябвало да е основополагащ документ.

  Почвам да си мисля, че не е за показване и затова се крие …

  МП

 49. Не можах да я намеря 🙁 Имам я на хартия, мога да я сканирам, но в последния месец имаше промени, така че вече е outdated, а и е само няколко графики и bullet points (общо 4стр.). Законът (чиято последна работна версия пратихме на браншовите организации в петък) съдържа последните елементи. До няколко седмици финалната версия на закона ще е готова, и той ще е реализация на концепциите.

  Накратко за концепцията: Дирекция е-управление, ЕСМИС и ИО АД минават към агенцията (като ИО -> Единен системен оператор). Агенцията се грижи за изграждани на облака, координиране на държавни за е-управление и реализиране на е-услуги. Общо взето изтегляне на свързаните с електронното управление дирекции и агенции от МТИТС към новата агенция.

  Ето и две статии от Капитал по въпроса:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/06/10/2550500_pravitelstvoto_suzdava_durjavna_agenciia_elektronno/
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/06/26/2561082_grum_v_elektronniia_oblak/

 50. Здравей, Божидар!
  Налага се да ти пиша във връзка със създал се проблем в Портала. МЗХ поддържа регистър на биологичните производители, който регистър е одобрен за публикуване в отворените данни.
  Технически се опитахме да трансформираме екселската таблица в SCV формат, но резултат няма.
  Възможно ли е твоето съдействие?

  Поздрави!
  ДБ

 51. Здравейте и желая успех на новото електронно управление!

  В момента над 15 г работя към пътна полиция, познат ми е голям по разнообразие софтуер, и ако по места ще се създават структури на Електронното управление, проявявам интерес за работа там. Просто съм потресена от хаотичните и несвързани програми които функционират в МВР /няма да споделя броя им, ще се уплашите/ и бих се радвала ако се появи най-сетне нещо Единно и функционално.

  Никъде не намерих информация къде може да се следи за позици по въпроса. Ще съм благодарна /предполагам, не само аз/ ако споделите.

 52. Като гледам втори ProTESTER ог Дай,България при Бъчварова и се питам, така ли ви запушват устата с по едно керливо постче!? За да не се чудят другите предишня е Величков, също собственик на еднолична фирма с един работник. Божо поне е дипломиран! Вижда се напредък. Специалист до специалиста! Браво Бъчварова.

 53. Мда. Анастасов май е прав. Нещо няма повече коментари?

 54. @Атанасов – интересно защо коментирате статия от преди две години. От декември не съм съветник, а г-жа Бъчварова не е министър. Да, България я има от месец по-късно. А относно Величков – фирмата му има бая повече служители, познавам лично поне 5-ма 🙂

  @Димитров – няма коментари защото публикацията е от преди над 2 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *