Защо няма работещо електронно управление?

Ако електронният градски транспорт се направи както електронното ни управление до момента, ще трябва да дупчим електронни карти. А ако електронната търговия се правеше по този начин, щяхме да избираме стоката от каталог на сайта, а служител щеше да отива до щанда, да я занася на касата и да ни уведомява, че можем да отидем да си я вземем от 9 до 5, другата седмица. Но защо е така; защо електронното „правителство“ реално не работи?

Всъщност доста труден въпрос. И тривиалните отговори „щото има корупция“, „щото лелките не искат да бъдат съкратени“ или „щото никой няма интерес“ не са верни, или поне не са цялата картина.

Няма една или дори две причини, които, ако бъдат отстранени, всичко ще заработи. Дори да нямаше никакви нагласени търгове за софтуер и хардуер, дори служителите на администрацията напълно да разбираха и подкрепяха дигитализацията в работата си, дори да имаше политическа воля, пак нищо нямаше да стане. С други думи – „сложно е“. Сложно е, заради мащаба и заради завареното положение. Лесно ли би било изведнъж да модернизирате стогодишна компания със над сто хиляди служители? Особено такава, която не е ориентирана към печалба.

Но все пак, ето някои от по-важните фактори, без особен ред:

 • липса на визия какво трябва да има всъщност – някой знае ли какво точно искаме да имаме като електронното правителство „стане готово“? Каква е целта? По мои наблюдения, такава визия или липсва, или има сериозни разминавания в нея. По тази тема направих кратка презентация на месечната среща на неформален форум за електронно управление (в който участват представители на администрацията, изпълнителната власт, бизнеса и „обществото“).
 • липса на компетенция и инициативност в администрацията – липсва разбиране, липсва компютърна грамотност и липсва яснота на ниво ръководители (например, дори да има електронна услуга, която администрацията може да ползва, наредбите все още изискват хартиен процес, защото никой не знае и не се интересува). Това разбира се не важи за всички. Но обученията на администрацията са важна стъпка.
 • корупция (или „наши хора“ да вземат поръчки и да ги вършат некачествено). Да, това се случва, изненадани няма.
 • некачествено техническо изпълнение – то се дължи на двете страни (възложител и изпълнител). Доста от направените до момента усилия можеха и да са реално полезни, ако просто следваха стандартите на индустрията.
 • липса на техническа компетентност при вземане на решения от високо ниво – когато се определят ключови проекти и посока на електронното управление е нужна техническа експертиза. Колкото и всички мениджъри да смятат, че могат да управляват тези процеси без конкретна експертиза, това не е така. Примери много. Всъщност, това, както и останалите, е само частично вярно – нерядко е имало компетентни технически съветници, които са участвали в писането на стратегии.
 • капсулираност на администрациите – или „това си е мое“. Различните администрации не обичат да си обменят данни и да си говорят.
 • недостатъчен натиск от страна на обществото – ако десет човека активно искаме електронно управление, и още 100 поклащат одобрително глава отстрани, няма как да очакваме това да е приоритет.

Когато отговорът е „сложно е“, желанието ни е да предложим да се направи нещо малко, прототипно и работещо – пилотен проект, и той като заработи, всичко да тръгне. Само че такива са правени десетки.

Да, не казвам какво е решението. Защото няма лесно такова – трябва всички проблеми посочени по-горе да се адресират, едновременно. Умерен оптимист съм, че в сегашното правителство има хора, които работят поне по част от тези проблеми.

Общество.бг (и аз като част от него) правим предложения (отворен код, портал за отворени данни, държавен CIO, архитектура и други) и се опитваме да помагаме, с нашата визия и нашия доброволен труд и експертиза. И нещата се движат напред, макар и бавно. Защото няма как да стане магически, за съжаление.

4 comments

 1. Социализма е автобусен транспорт, капитализма-фашизма е личен автомобил, кон, велосипед, пешеходец. Социализмът е обща мрежа и електроцентрала, капитализма фашизма е газена лампа, свещ, тъмнина, и агрегат. Социализма е да купим на едро и да ползваме, капитализма фашизма е – който превари той ще натовари и всеки да се спасява поединично. Но капитализъм може да има само след социализъм. Без да има обща инфраструктура, а тя е скъпа, пътища, закони, армия, полиция, държава, – все общи неща. Кралствата се изграждат от религиозни общества, а не от индивидуалисти. Та, без да е имало социализъм – общо създадени неща, няма да има пътища, значи и автомобил няма да има. То познанието също не е индивидуално, нито пазарът. Без общество от потребители с еднакъв език и закони, капиталът не струва. В пустинята или на Марс – капиталът нищо не струва, той е обществен продукт, обществото му създава и номиналната и реалната стойност.. Държавата и администрацията-общата, създават частната собственост.

 2. На една статистика от евростат – нашата администрация е 1,9% от популацията, на естонците беше същата, на гърците 3%, на германците 3,5%

 3. Макар и политическите ми виждания да гравитират около центъра на спектъра, бих искал да оборя изказаното твърдение със САЩ, където социализъм е нямало, но капитализмът се развива прилично.

 4. Всички блага се създават от индивидуалисти – комунистите сте паразити, които без да смучат от някого не могат да живеят. Точно заради вас в България човек е трудно да просперира, защото се закачате за него с мръсните си хоботи и смучете докато може. Държавата не създава частната собственост – тя само може да я ограбва. Държавата е нищо без индивида, а не обратното. Нищо, което комунизма е създал никога не е било конкурентно, така че нищо не сте ни оставили, освен мизерия. Ще се махнем от България и ще ви оставим да гниете тук – само това заслужавате. Фашизма е много по-близо до комунизма, от колкото до капитализма. Да, вярно, че фашизма е държавен капитализъм, но той съществува в условията на комунизъм, а не на индивидуализъм. Фашизма е ляв, а не десен, така че си го прибирайте. Единственото справедливо разпределение на благата е според заслугите – всичко друго е кражба. Цивилизованите хора не са овце като вас, а имат мозък и не се страхуват да го използват. В цивилизованите общества властва пазара и хората свободно се договарят помежду си. При комунизма човека е роб – няма право на собственост, няма право да взима собствени решения. Аз не съм овца като вас другарьо ляв – аз съм личност и ако това не ви устройва – майната ви и на вас и на вашата държава. Защото една държава в която не се зачитат основни човешки права и свободи не може да бъде моя. А що се отнася до администрацията – тя е много повече от 2% и е съставена главно от комунисти или техните деца – точно за това си я защитавате. Не е никаква работа на държавата да храни когото и да е. Държавата е създадена от хората единствено за да регулира отношенията между свободните индивиди и да се грижи за публичната собственост, например инфраструктура, както и да защитава индивидите от „братски народи“, а не както вие си мислите да си подава гъ…рба и да изпълнява каквото и наредят. Държавата няма работа в производството и колкото по-малко се намесва в икономиката – толкова по-добре. Няма да ви казвам да прочетете нещо друго освен Маркс, защото едва ли ще може да го осмислите. Дано поне знаете някой друг чужд език, освен руския, защото оставате сами и да не казвам в какво предстои да се въргаляте. България от 70 години е окупирана държава, но индивида е по-свободен от всякога – най-малкото да се махне. Най-доброто лекарство за комунизма след ядрените ракети е да бъде изолиран – точно това ви чака и вас, така че гответе се. Няма да има кой да ви храни вече, няма да има кой да ви дава технологии, няма да има кой да ви строи заводи – ще се върнете в средновековието. Това трябваше да стане преди 25 години, но наивни и добри са хората. Сега обаче вече вярвам, че са си научили урока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *