Наблюдения върху транспорта в САЩ

Някои наблюдения за транспорта в САЩ, които разбира се не са изчерпателни, щото съм бил на само 3 летища, шофирал съм през само 3 щата, бил съм на 2 гари, 2 автогари и съм ползвал 4 влака. И малко съм поровил в интернет, за да си дообогатя представата. Ако някое мое наблюдение е невярно или изкривено, някой с повече престой в САЩ да ме поправи.

 • релсовият транспорт е скъп и неудобен (където го има). Влакът от Ню Йорк до Вашингтон или Бостън е 10 пъти по-скъп от автобусите, а е съвсем малко по-бърз. Влаковете изглеждат като извадени от антиутопия – металически, а и не особено чисти и приятни.
 • гарите са объркани, неудобни (Поне в Манхатан, де, където усложнението идва от необходимостта да са подземни) и всяка фирма си продава билети отделно, на различно място, по различен начин.
 • автогарите са просто паркинги – студени и сиви, без ясно обозначение на сектори и кой откъде тръгва.
 • метрото в Ню Йорк, освен неприятно (което се обяснява с възрастта му) на пръв поглед има доста single-points-of-failure – т.е. нещо счупи ли се, по цели линии всичко спира или се влачи с часове (да, огромно количество пътници, но все пак)
 • летищата са ми по-неприятни от европейските, макар и да нямам конкретно „оплакване“ защо (на JFK неизвестно за мен защо има огромни вентилатори). И за security ползват едни скенери на цялото тяло, дето няма научен консенсус дали са безопасни.
 • авиокомпаниите са тип „нискотарифни“ – без никакви екстри на борда, а като бонус, изглежда нямат и визуален критерий към стюардите и стюардесите (което, разбира се, не е драма, а и би било дискриминация, но дори тези на British Airways, които са лелки и чичковци, изглеждат по-добре)
 • американските автомобили са огромни, неикономични и поне в класациите, които съм виждал – не особено надеждни.
 • пътищата са претъпкани с коли, а на места (напр. Пенсилвания) са доста некачествени и дори има немалко дупки. Зимното почистване не ме впечатли, макар и снеговалежът да беше лек (северната част на щата Ню Йорк, имаше малко сняг по пътя, и съответно за 20 минути имаше две коли, обърнати край пътя). Други хора казват, че били добри в снегопочистването, та може да е било частен случай. Ограниченията пък са около 120 км/ч, т.е. не можеш бързо да стигнеш някъде, дори да няма задръстване.

Ще допълня картината с материал за инфраструктурата в САЩ от предаването на Джон Оливър.

Разбира се, сравнявам транспорта със западна Европа, не с България. Но всички гореизброени елементи в Европа ми харесват много повече – по-уютно и по-удобно е. И може би по-ефективно [citation needed]. Факт е, че САЩ е над 1.5 пъти по-голяма от Европа (като не броим Аляска), но източното крайбрежие би трябвало да е едно от най-транспортно активните места.

Като цяло ми се струва, че „социалистическа“ Европа доста по-добре се е справила с транспорта, поне откъм удобство. Ама аз съм „евро-шовинист“.

One comment

 1. И моите наблюдения са същите. Но следва да се вземе под внимание, че американските градове не са кой знае колко стари – през голяма част от историята им автомобилите вече ги е имало и, респективно, американското градоустройство е силно повлияно от автомобилния транспорт. Докато европейските градове са доста по-стари и поне в централните си части не са добре приспособени за автомобилен транспорт. Т.е. в Европа съществуващите условия са стимулирали развитието на градски транспорт. Освен това Европа (или поне Западна Европа) е по-гъстонаселена, което допълнително създава благоприятни условия за развитието на жп транспорт.

  А това с големите автомобили е функция от ниската цена на бензина (няколко пъти по-евтина от Западна Европа) и въпросното „car-friendly“ градоустройство. Изобщо за мен това е един вид небиологична илюстрация на Дарвиновия принцип на selective pressure. Животните развиват определени характеристика в резултат на влиянието на околната среда – напр. външна окраска, форма на клюна и т.н. В случая в Европа урбанистичната среда и икономическите условия са довели до еволюцията на мини-автомобили с икономични двигатели. В САЩ факторите довели до тази еволюция ги няма или са доста по-слаби.

  Що се отнася до авиокомпаниите – повечето традиционните европейски авиокомпании или изпитват затруднения или започват да имитират лоу-кост компаниите. Подозирам, че до 10-тина години поне 3/4 от пътникопотока в Европа ще е чрез лоу-костъри – ако вече не е станало така (България в това отношение се бави защото до скоро лоу-костърите не я забелязваха). А в САЩ този процес просто е започнал по-рано отколкото в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *